Saml kastanjer og lav sjov pynt til stuen

Saml kastanjer i skoven sammen med familien. Brug kastanjerne til at lave kastanje-trolde, -hekse, sjove dyr og skægge mænd. Se her, hvordan du laver sjoveste kastanjefigurer.

Det skal du bruge til kastanje-figurerne

Du skal bruge små plastikøjne i forskellige størrelser, filte-uld i flere farver, en limpistol, farvede piberensere, en limstift og farvede tændstikker. Små stykker stof kan bruges til tørklæder og kjoler, og akrylfarve eller en farvelade er også god at have.

Sådan gør du

  • Brug en syl eller et lille håndbor til at prikke huller i kastanjerne.
  • Små børn skal ikke lave hullerne selv. De kommer nemt til at stikke sig i hånden, når sylen glider på den glatte, hårde overflade.
  • Sæt kastanjerne sammen med tændstikkerne eller med lim fra limpistolen, og brug tændstikker til arme, ben, haler osv.
  • Det er nemmest for børnene at lime øjne og hår på med den seje lim fra en limstift, tag evt. en klat lim på spidsen af en tændstik.
  • Skallerne fra kastanjerne er fantastiske som sko, hatte, fuglevinger og meget andet.
  • Tag akrylfarverne frem. Måske skal heksens hat være gul, og måske skal bedstefar have røde bukser på. Bind en lille strimmel stof om halsen som tørklæde, eller lim et forklæde fast foran på heksemor.

Bind efterårskrans med kastanjer

Køb en halmkrans, og bind den med efterårets grene, blade, tørrede bær og blomster. Her er kastanjer en smuk variation. Du kan binde små grene fast, hvor kastanjerne sidder i skallerne. De løse kastanjer er nemmest at lime fast med en limpistol, brug rigeligt lim og tryk det godt ind i kransen, så sidder de fint.

En gren med kastanjer er flot som dekoration

En hel gren, hvor kastanjerne stadig sidder i de pikkede skaller, er også en smuk efterårsdekoration. Læg den på et fladt fad. Hvis du stiller den i en vase, triller kastanjerne ud af skallerne. Husk at tage skallerne med, når I samler kastanjer i skoven. De kan bruges både til pynt, til hatte og sko til kastanjefigurerne og til at pynte en krans med. 

Kastanjer blev en gang brugt til sæbe

I gamle dage fremstillede man alle mulige slags vaskemidler af kastanjer. Hvis du knuser kastanjer, kan du lave en tyk pasta, som er en udmærket sæbe, der opløser fedt og olie, og som kan bruges til fx hænder og hår. Sæbevirkningen skyldes et stof, der hedder saponin. 

Kastanjer er gode til kolde tæer

Kastanjer er gode til at varme kolde tæer og hjælper mod uro i benene. Læg en stofpose med kastanjer på radiatoren og brug den som varmepude i fodenden. 

Hestekastanjer kan ikke spise

De kastanjetræer, der almindeligvis gror i danske haver, er hestekastanjer. De fleste frugter og nødder, der hedder noget med “heste”, kan ikke spises, og det kan hestekastanjerne heller ikke. Lad ikke din hund spise kastanjer fra hestekastanjetræet. De indeholder gift, som hunden bliver syg af.

Der kan være flere kastanjer i en frugt

Kastanjens frugt er kuglerund, grøn og med pigge. Inden i frugten ligger kastanjen, der er kastanjetræets frø. Der kan være en, to eller tre kastanjer i en frugt. Kastanjen er brun og blank med en stor grå plet, som man kalder for navlen. Det er arret efter det sted, hvor kastanjen var hæftet til frugten. 

Mest læste artikler