10 geniale tips: Sådan sover du bedre under en hedebølge

Har du ikke et klimaanlæg til at holde temperaturen nede, skal du blot følge disse råd.

sove hedebølge

Lige så dejlige de varme sommerdage kan være, lige så ulidelige kan sommernætterne være. For ikke bare kan varmen gøre det særdeles svært at falde i søvn. Kvaliteten af din søvn sænkes også mærkbart, når man ligger i en pøl af sved.

Normalt hjælper din krop dig med at falde i søvn ved at sænke din kropstemperatur en til to grader i løbet af natten. Det giver dig både en bedre og dybere søvn og hjælper dig til at vågne frisk og veludhvilet dagen efter.

Når det er varmt i soveværelset, har din krop til gengæld sværere ved at køle ned, og du får derfor også svært ved at falde i søvn.

Helst skal temperaturen i dit soveværelse være mellem 15 og 20 grader for at give dig en optimal nattesøvn. Om sommeren kan den temperatur af gode grunde være svær at opnå, men du kan komme tæt på med nedenstående tips og tricks.

10 tips, der sikrer din søvn

1: Kampen mod varmen begynder om morgenen

Jo, køligere du holder dit hjem i løbet af dagen, desto nemmere er det at få en behagelig temperatur om natten.

2: Hold sollys og varme ude

Rul gardinerne ned, og luk vinduerne i de varmeste perioder af døgnet – det vil typisk sige mellem 12 og 17. Det vil forhindre varmen i at trænge ind i dit hjem. Vær især opmærksom på de øst-, vest-, og sydvendte vinduer. 

3: Skab gennemtræk i de kølige timer

Når den mest trykkende varme er ved at fortage sig, skal du åbne døre og vinduer og skabe gennemtræk. Det vil fortrænge den eventuelle varme, som havde held til at trænge ind i løbet af dagen.

4: Undgå at generere ekstra varme

Du gør i forvejen alt for at holde den varme luft ude af dit hjem, så derfor er det ikke smart at generere mere varme indenfor. Undgå at bruge din ovn og komfur, og tænd i stedet op i grillen på terrassen.

5: Drik rigeligt med væske

Når din krop ikke er i stand til at sænke sin temperatur, som den plejer om natten, begynder den at svede. Drik derfor masser af væske inden sengetid, og stil en drikkedunk ved dit natbord, så du har vand lige ved hånden.

6: Undgå kolde brusebade

Umiddelbart skulle man tro, at et koldt brusebad inden sengetid er den perfekte metode til at sænke kropstemperaturen. Den fristelse skal du imidlertid afholde dig fra. Hvis du giver din krop et kuldechok, vil dit blod strømme til din hud i et forsøg på at regulere temperaturen tilbage til den normale temperatur, og du vil faktisk føle dig varmere, når du træder ud af bruseren. Derudover vil en kold skyller friske dig op og gøre det sværere at falde i søvn.

7: Gå nedenunder

Varm luft stiger til vejrs, så jo højere oppe, du er, desto varmere bliver det. Hvis dit soveværelse er på 1. sal, så prøv at sove i stuen i stedet.

8: Sov ikke nøgen

Bomuld, hør og silke er de sikre valg til sengelinned, da det er naturlige og åndbare materialer. Polyester og syntetiske stoffer vil forhindre luften i at cirkulere frit med det resultat, at du vil vågne i en sø af sved.

Faktisk bør du også sove i en pyjamas af naturlige materialer og med en løs pasform, da også den vil forhindre sveden i at samle sig på din krop.

9: Drop kæledyr og sengepartner

De er muligvis søde og alt det der, men på en varm sommernat kan de godt skrubbe af. Hold afstand, eller send din bedre halvdel ind på sofaen.

10: Køl blodet ned

Med en fugtig klud kan du holde dig kølig hele natten. Læg kluden på en af dine pulsårer – eksempelvis dine håndled, lysken, bagsiden af ​​din nakke eller bag knæene – for at få øjeblikkelig lindring. Du kan også fylde en ganske almindelig varmepude med vand og lægge den i fryseren, så den er dejlig kold til natten.

Kilde: Popular Science

Mest læste artikler