Derfor skal du hælde mælk i kaffen

En dansk undersøgelse afslører, at kombinationen kaffe og mælk har en gavnlig effekt på din sundhed.

Kaffe med mælk

Kan noget så simpelt som kaffe med mælk have en gavnlig effekt? Det tyder forskning fra Københavns Universitet på.

Den danske undersøgelse er offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry og afslører, at mælk i kaffen har en såkaldt anti-inflammatorisk effekt. En god caffe latte hæmmer altså betændelser forårsaget af kroppens eget immunforsvar – som eksempelvis sygdommen leddegigt.

Mælk er ren doping

Årsagen, til at kaffe med mælk ikke bare er en guddommelig smagskombination, men også har helende egenskaber, er en smule teknisk. Men først og fremmest er kaffebønner rige på de såkaldte polyfenoler. 

Stoffet polyfenol er blandt forskere kendt for at hæmme den kemiske proces i kroppen, der fører til anti-inflammatoriske sygdomme som leddegigt. Det danske studie slår imidlertid fast, at polyfenolerne bliver langt mere effektive, hvis de får et skud doping i form af protein. Faktisk virker polyfenolerne dobbelt så godt i kombination med protein.

Og hvor finder man masser af protein henne? I den komælk som du putter i kaffen, selvfølgelig. 

Muligvis samme effekt i andre retter

”Vores resultat viser, at reaktionen mellem polyfenoler og proteiner også sker i nogle kaffedrikke med mælk, som vi har undersøgt. Faktisk sker reaktionen så hurtigt, at den er svær at undgå i alle de fødevarer, vi indtil nu har undersøgt,” siger Marianne Nissen Lund, der er professor ved Institut for Fødevarevidenskab, i en pressemeddelelse.

”Jeg vil tro, at der sker en lignende reaktionen mellem polyfenoler og aminosyrer (som proteiner er opbygget af, red.) i eksempelvis en kødret med grøntsager eller en smoothie, hvis man sørger for at få noget protein med, for eksempel mælk eller yoghurt,” siger Marianne Nissen Lund.  

Mest læste artikler