Disse ‘sunde’ fødevarer øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme

Selvom du undgår burger-fælden, er et let måltid fra supermarkedet ikke nødvendigvis sundere.

fedtfattig yoghurt

Muligvis tror du, at færdiglavet mad som supper, brød og fedtfattig yoghurt hører til den sunde slags, men i så fald tager du grundigt fejl. Det afslører to studier offentliggjort på en international hjertekonference i Amsterdam.

Ifølge undersøgelserne øger såkaldt ultra-forarbejdede fødevarer markant risikoen for hjertesygdomme, for højt blodtryk, hjerteanfald og slagtilfælde. Ultra-forarbejdede fødevarer er industrielt fremstillet og indeholder ingredienser, du ikke normalt finder i køkkenet. 

“Det kan være, at fødevarer, du tror er sunde, faktisk bidrager til, at du udvikler forhøjet blodtryk”, siger Anushriya Pant, forsker og medforfatter til et af studierne, til britiske The Guardian.

Selvom mange tror, at færdigpakkede fødevarer som sandwicher, wraps, supper og fedtfattig yoghurt er bedre end junk food, afslører de to undersøgelser, at de ofte er nogle af de allermest forarbejdede. Disse fødevarer gennemgår flere industrielle processer under fremstillingen og indeholder desuden ofte meget salt og sukker samt tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. De er også ofte fattige på de fibre og næringsstoffer, der findes i friske eller minimalt forarbejdede fødevarer som frugt og grøntsager, naturlig yoghurt og hjemmebagt brød.

“Resultaterne fra disse nye forskningsartikler er fuldstændig i overensstemmelse med en omfattende og voksende mængde af forskning, der viser, at øget forbrug af ultra-forarbejdede fødevarer er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme”, udtaler den britiske læge Chris van Tulleken, som er forfatter til flere bøger om emnet.

“Meget af det vil være genkendeligt som ‘junkfood’, men der er masser af økologisk, fritgående og ‘etiske’ ultra-forarbejdede fødevarer, der måske bliver solgt som sundt, nærende, miljøvenligt eller nyttigt til vægttab. Næsten enhver fødevare, der kommer med en sundhedsanprisning på pakken, er ultra-forarbejdet”, mener Chris van Tulleken.

De seneste år er forbruget af stærkt forarbejdede fødevarer som fast food, men også kornprodukter, proteinbarer og færdigretter steget dramatisk. I Storbritannien og USA udgør ultra-forarbejdede fødevarer nu mere end halvdelen af den gennemsnitlige kost. 

Kilde: The Guardian

Mest læste artikler