Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Det er en nemt snack, men skal du stille sulten hos dine børn er riskiks en dårlig idé. Ris og andre risbaserede produkter kan nemlig indeholde et stor mængde uorganisk arsen.

Stoffet kan være sundhedsskadelig og medvirkende til lungekræft og hudkræft og det er især farligt for børn. Mængden af uorganisk arsen er begrænset i vores drikkevand i Danmark, så du kan fortsat trygt drikke vand fra hanen, men du bør begrænse dit indtag af ris.

Spis varieret

Et dagligt indtag af ris i mange år vil grundet det naturlige indhold af uorganisk arsen øge risikoen for kræft. Det betyder dog ikke, at ris ikke forsat kan indgå i en varieret og sund kost. Du skal blot sørge for at variere dit indtag af forskellige typer af ris. Brune, sorte og røde ris indeholder væsentligt mere uorganisk arsen sammenlignet med hvide ris, men grundet deres indhold af fuldkorn er de stadig gode at inddrage i sin kost. Sørg derfor for at skifte mellem hvide ris og fuldkornsris.

Undgå riskiks og risdrik til dine børn

Når det gælder børn, skal du være mere opmærksom, da indholdet af uorganisk arsen er relativt stort i forhold til deres kropsvægt.

Generelt anbefaler Fødevarestyrelsen, at man så vidt muligt undgår at give sine børn risbaseret grød, riskiks og risdrik på daglig basis. Giv i stedet dine børn frisk frugt til mellemmåltid, og almindelig mælk medmindre dit barn er allergisk eller laktoseintolerant.

Ønsker du et alternativ til riskiks, når dine børn trænger til en snack, så overvej majskiks. Majskiks indeholder ikke arsen og vil derfor ikke have samme skadelige effekt på dine børns helbred. 

Kilde: Foedevarestyrelsen.dk, Samvirke

Mest læste artikler