Sådan undgår du at blive ramt af influenza

Dit immunforsvar er din krops bedste og eneste værn mod bakterier og vira. idényt har derfor samlet 6 gode tips til, hvordan du giver dit immunforsvar, hvad det har brug for i kampen mod influenza og andre sygdomme.

Influenza har ingen sæson

Du har sikkert hørt om “influenzasæsonen” mere end en gang før. Du har måske endda frygtet de kolde vintermåneder til skræk og rædsel for ”influenzasæsonen”. I denne sammenhæng er det dog vigtigt at få én ting på det rene: Influenza har ingen sæson. Du kan nemlig blive ramt af influenza hele året rundt.

Når der i folkemunde tales om ”influenzasæsonen”, hvor diverse skoler og arbejdspladser ligger øde hen på grund af sygdom, så skyldes det en lang række forskellige bakterier og vira – altså ikke bare influenza.

Giv dit immunforsvar hvad det har brug for

Men hvorfor bliver så mange mennesker syge på samme tid af året? I vintermåneder i Danmark kan dit immunforsvar blandt andet blive påvirket af kulde og mangel på D-vitaminer fra solens stråler. Derudover kan faktorer som dårlig kost, søvnmangel og stress påvirke dit immunforsvar, og du begynder at opleve de symptomer, der forbindes med influenza.

Vi har derfor samlet en liste over 6 gode råd til, hvordan du giver dit immunforsvar, hvad det har brug for i kampen mod influenza og andre sygdomme.

1. Hold dig varm

Ifølge Anné Møller Larsen, der er lektor og dr. med på Århus Universitet, Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi, så peger forskning på, at immunforsvaret arbejder langsommere, når kropstemperaturen sænkes, og så er risikoen for at få influenza større.

Det virker måske simpelt, men ved at tage nok tøj på, når du bevæger dig udenfor i vintermånederne, kan du således beskytte dit immunforsvar og holde influenzaen stangen.

I denne sammenhæng er det især vigtigt, at du holder dit hoved varmt, da helt op til 75 procent af din kropsvarme afgives fra dit hoved.

2. Boost dit immunforsvar med næringsrige supper

Boost dit immunforsvar med hjemmelavede supper, der indeholder en masse antioxidanter fra grøntsager. Brug eksempelvis blomkål, broccoli, rød peberfrugt og rosenkål, der blandt andet indeholder C-vitamin. Eller spinat, gulerødder, persille samt tomater, der indeholder betakaroten og provitamin A.

Derudover indeholder smagsgivere, som hvidløg og gurkemeje, naturlige, antiinflammatoriske egenskaber, der styrker dit immunforsvar og mindsker chancen for at du rammes af influenza.

3. Få D-vitamin og andre vigtige vitaminer og mineraler gennem fisk

Solens stråler er menneskets primære kilde til D-vitamin. De danske vintre er både kolde og mørke, hvilket gør, at mange danskere kommer i underskud af D-vitamin gennem vinteren.

Ifølge Professor og institutleder Carsten Geisler fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, som har stået i spidsen for dansk forskning angående D-vitamin og immunforsvaret, så spiller D-vitamin en helt central rolle i kroppens kamp mod sygdomme som influenza.

”Vi har opdaget, at immunforsvarets dræber-T-celler er lige så afhængige af D-vitamin, som en bil har brug for et bilbatteri for at kunne starte. Med andre ord: Uden D-vitamin kan dræber-T-cellen ikke komme i gang med sit arbejde.” siger Carsten Geisler til Videnskab.dk.

Sørg derfor for at spise godt med fisk igennem vinteren, da fisk er en naturlig kilde til D-vitamin.

4. Giv din krop hvile – undgå stress og influenza

Søvn og hvile er en af de allervigtigste faktorer for at din krop kan fungere, som den skal. Søvn har derfor en afgørende betydning for kroppens immunforsvar. For eksempel påvirkes kroppens evne til at producere Interleukin-6, der er et protein som blandt andet bekæmper infektioner i kroppen.

Derudover hæmmer stresshormonet Cortisol dit immunforsvar, hvilket ligeledes fortæller, hvor nødvendig hvile er for at din krops immunforsvar kan fungere optimalt.

Så ved at skrue lidt ned for tempoet i god tid, kan du undgå at influenzaen tvinger dig til at trække stikket helt.

5. Lav dine egne ingefærshots og få et immunforsvarsboost

Det er ikke for ingenting, at ingefærshots med tiden er blevet et kæmpe hit. De traditionelle ingefærshots indeholder nemlig både citron, der er smækfyldt med C-vitamin, honing og selvfølgelig ingefær, der blandt andet har antiinflammatoriske egenskaber.

Se idényts opskrift på nemme og smagfulde ingefærshots her.

Bekæmp den truende influenza og giv dit immunforsvar et boost ved at drikke et ingefærshot hver morgen.

6. Motion som middel mod influenza

Sidst, men ikke mindst, er regelmæssig motion noget af det bedste, du kan gøre for din krops immunforsvar. Undersøgelser viser nemlig, at aktiviteten af de såkaldte NK-celler (Natural Killer), der er en naturlig del af dit immunforsvar, markant øges gennem motion. Derudover producerer kroppen flere hvide blodlegmer, T-celler, der aktiverer immunforsvaret, B-celler, der producerer antistoffer, og cytokinfunktionen, der indgår som en del af immunforsvaret – alt sammen gavnligt for dit funktionen af dit immunforsvar.

Læs også: Den store guide til dyrkning og brug af ingefær

Læs også: 8 ting der faktisk hjælper mod forkølelse og influenza

Mest læste artikler