Influenzaen er over os – sådan undgår du at blive smittet

Når vinteren kommer, plejer influenzaen at følge med. Men forskning viser, at du kan undgå at blive smittet med vinterens virusser på en nem og effektiv måde! 

Den kolde vintertid er over os, og det betyder, at det er højsæson for blokerede luftveje. Lyden af hosten, nys og pudsede næser er en almindelig del af hverdagen i denne mørke tid, hvor risikoen for at blive smittet med influenza også er større end resten af året.

Men der findes heldigvis en meget simpel måde at holde virussygdommen væk på – og det eneste du behøver, er vand og sæbe!

Ifølge videnskab.dk er en god håndhygiejne nemlig den nemmeste og mest effektive metode til at undgå smitte og spredning af influenza.

Sådan spredes bakterierne

Influenza spredes gennem luften ved menneskeligt samvær, og sygdommen smitter, når du indånder virusbakterierne, eller får dem på hænderne, og derefter rører ved dine øjne, næse eller mund. Bakterierne spredes også hurtigt, når du giver dine kollegaer eller familiemedlemmer et håndtryk, et kys eller har anden tæt kontakt.

Men hvis du er omhyggelig med at vaske hænder – eller bruge håndsprit – i løbet af dagen, og sørger for at hoste og nyse i engangslommetørklæder og ærmer i stedet for i dine hænder, kan du faktisk forebygge influenzaen.

Og det er ikke kun i vinterhalvåret, at det kan betale sig at have en god håndhygiejne. Udover at holde influenzaen af vejen, er rene og bakteriefrie hænder nemlig også med til at holde andre smitsomme sygdomme på afstand, såsom forkølelse og maveinfektioner der giver opkast og diarre.

Selvom det kan lyde lidt for simpelt, viser forskningen, at det virker!

Syng ‘Lille Peter Edderkop’

I gennemsnit vasker vi hænderne i mindre end to sekunder efter et toiletbesøg – og det bør være betragteligt længere. Et godt tip er derfor at sæbe hænderne ind lige så længe, du kan synge børnesangen ‘Lille Peter Edderkop’ en og en halv gang. Husk også at vaske mellem fingrene.

5 trin til at vaske hænderne ordentligt

  1. Fugt hænderne med rindende vand og sluk for hanen.
  2. Påfør sæbe. Gnid hænderne godt ind i sæbe. Glem ikke håndryggen, mellem fingrene og under negle og ringe.
  3. Skrub hænderne i 20-30 sekunder.
  4. Skyl hænderne grundigt under tempereret vand.
  5. Tør hænderne med et rent håndklæde. I influenzasæsonen bør du bruge engangspapir ofr at undgå at der sætter sig bakterier.

Styrk dit immunforsvar

Selvom en god håndhygiejne er den mest effektive metode til at holde vinterens virussygdomme på afstand, er der flere andre ting, du kan gøre for at undgå at blive ramt af influenza.

Dit immunforsvar er nemlig din krops bedste værn mod bidske bakterier og væmmelige vira. Derfor har vi samlet de seks bedste råd til, hvordan du giver din krop, hvad den har brug for i kampen mod influenza og andre sygdomme her.

Hvis du er så uheldig at blive ramt af influenza, er det en god idé at skåne dine kolleger for smitte ved at blive hjemme fra arbejde. I stedet kan du fokusere på at blive rask, ved hjælp af disse otte ting, der rent faktisk hjælper mod forkølelse og influenza.

Læs også: 8 ting der faktisk hjælper mod forkølelse og influenza

Mest læste artikler