Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Sødt kan også være sundt

Foto:Maria P

Lidt om de alternative ingredienser

Når man bager uden de typiske ingredienser som hvedemel, sukker og smør, må der naturligvis noget andet til. Nana Frolov indleder bogen med korte afsnit om bl.a. mælk, den søde smag, gluten og de råvarer hun selv bruger som kokossukker, kokosfibermel, tørrede frugter, agavesirup og nødder. En af fordelene ved at bruge alternative råvarer i kagerne er, at de indeholder færre kulhydrater, hvilket sikrer et mere stabilt blodsukker.

Biscotti med mandler og citron

Maria P

16 stk

150 g havregryn
100 g smuttede mandler
2 tsk. vaniljepulver
1 tsk. bagepulver
1 knivspids salt
300 g tørrede dadler, udstenede
60 g mandelsmør
1 dl vand
1æg
Revet skal af 1usprøjtet citron

Forvarm ovnen tll 175° C. Kom bagepapir på en bageplade. Mal havregryn og mandler til mel i en blender.

Sigt melet sammen med vaniljepulver bagepulver og salt i en stor skål. Blend dadler sammen med mandelsmør, vand og æg, og vend blandingen i melet. RIv citronskal i dejen og vend rundt.

Bred dejen ud tll en firkant på bagepapiret, så den måler ca 15×25 cm. Bag kagen 20 min. til den er gylden. Overfør bage­papiret med kagen til en rist, og lad den køle helt af.

Sænk i mellemtiden ovntemperaturen tll 150°C. Skær kagen over på tværs i 2 cm tykke biscotti. Læg biscottierne på bagepapiret med snitfladen opad, og bag dem 15 min. til de er jævnt gyldne. Vend dem undervejs, så de bliver bagt på begge sider.

Lad småkagerne køle af på en rist.

Karameltærte med banan

Foto: Maria P

10-12 personer

Tærtebund

200 g cashewnødder
200 g mandler
250 g tørrede dadler, udstenede
1 knivspids salt

Karamelfyld

1 dåse kokosmælk
500 g tørrede dadler, udstenede
1 tsk.  vaniljepulver
1 knivspids salt

Pynt

Kokospulp (resten af dåsen med  kokosmælk)
1/2 tsk.  vaniljepulver
2 små, modne bananer
15 g mørk chokolade af god kvalitet, min. 70% kakao­ indhold

Tærtebund: Forvarm ovnen til 175°C. For en springform på 25 cm med bagepapir. Blend cashewnødder og mandler til fint mel i en foodprocessor. Tilsæt  dadler  og salt,  og blend videre, til dejen samler sig og bliver jævn. Rul dejen ud til en cirkel på 30 cm mellem to ark bagepapir. Løft dejpla­den af bagepapiret, og læg den i springformen. Pres forsigtigt dejen ned i bunden og op ad kanterne. Prik bunden med en gaffel, så den ikke løfter sig under bagningen. Bag tærtebunden 20 min. Lad bunden køle af i formen. Fjern forsigtigt formen, og sæt bun­den over på et serveringsfad, når den er kølet helt af.

Karamelcreme: Stil kokosmælken på køl mindst 8 timer, så den faste kokospulp samler sig. Åbn forsigtigt dåsen, og hæld væden op i en skål. Gemden faste kokospulp til pynt.  Mål 2 dl kokos­ vand af, og blend det med dadler, vanilje og salt. Fordel cremen over tærtebunden med en dejskraber.

Pynt: Pisk den faste kokospulp sammen med vanil­jepulver. Pisk et minuts tid, til det  begynder at ligne flødeskum. Smør skummet ud over daddelfyldet, og fordel det over midten af tærten, så nogle cm af dad­elfyldet kan ses langs  kanten af kagen.  Skær bana­ nerne i skiver, og fordel dem på fyldet. Hak choko­ laden fint, og drys den over kokoscremen.

Nana Frolov Christensen
Søde sunde sager
Lindhardt og Ringhof
144 sider
Vejl. pris: 249,95

 

Mest læste artikler