Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk. 

Er det usundt at spise ikke-økologisk mad?

I mange år har forbindelsen mellem sundhed og økologi været et omdiskuteret emne i Danmark. Hvor nogle mennesker argumenterer for, at du er sundere, hvis du spiser økologisk, argumenterer andre for, at pesticidrester i ikke-økologisk mad ikke har nogen sundhedsmæssige konsekvenser.

Nu står det dog klart, at folk der spiser økologisk også lever sundere. Det er dog ikke på fordi de indtager færre pesticide-rester, men fordi de generelt spiser sundere.

600 gram frugt og grønt om dagen

Selvom diskussionen om sundhed og økologi skaber stor uenighed, er der nemlig én ting, de fleste forskere kan blive enige om: Indtagelse af frugt og grøntsager har vigtige sundhedsfremmende effekter.

Fødevarestyrelsen opfordrer til at indtage mindst 600 gram frugt og grøntsager om dagen, fordi et øget indtag af frugt og grøntsager har en sundhedsfremmende effekt.

Ny forskning: Der er sammenhæng mellem økologi og sundhed

Kostrådet om at spise mindst 600 gram frugt og grøntsager om dagen bliver fulgt at flere og flere danskere – men langt fra alle.

De økologiske forbrugere lever dog i højere grad op til kravene end andre.

En dansk spørgeskemaundersøgelse for OrgHealth, offentliggjort af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS), viser nemlig, at mennesker, der køber økologisk mad i højere grad lever op til kostrådenes anbefalinger, end mennesker, der ikke spiser økologisk.

Her er resultaterne fra undersøgelsen

Ifølge centerleder Niels Halberg fra ICROFS viste den danske spørgeskemaundersøgelsen med i alt 1500 deltagere blandt andet, at når forbruget af økologi øges, så stiger forbruget af frugt og grøntsager også. Derudover viste undersøgelsen, at forbruget af kød går ned, så snart andelen af økologi øges.

Når der i denne sammenhæng tales om, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, er der således kun tale om højere indtag af frugt og grønt – ikke hvorvidt pesticidrester i ikke-økologisk mad er skadeligt for dit helbred eller ej.

Derfor spiser forbrugere af økologi mere frugt og grønt

Ifølge undersøgelsen skyldes økologi-forbrugernes høje indtag af frugt og grøntsager ikke bare, at de danske forbrugere af økologi ønsker at være sunde.

Den anden forklaring kan nemlig være, at prisen på økologisk kød er markant dyrere end prisen på konventionelt kød.

Og en helt tredje forklaring kan være danskernes stigende bevidsthed, når det kommer til dyrevelfærd og påvirkning af klimaet.

Kilder: Fødevarstyrelse, ICROFS, Søndagsavisen

Mest læste artikler