Overraskende: Corona udrydder anden sygdom

Coronavirus har lukket det meste af danmark ned. Og selvom det har mange negative konsekvenser for samfundet og økonomien, så er der heldigvis også små positive glimt i denne situation. Den almindelige influenza er nemlig næsten blevet udryddet på grund af  nedlukningen.

På hospitalerne tester de for almindelig influenza, og det ser ud til, at antallet af positive prøver er faldet markant efter at Danmark blev lukket ned d. 11 marts.

Den måde, hvorpå influenza smitter, er den samme som måden, corona smitter på, nemlig gennem dråber fra næse og mund. Eksperterne mener, at tallene for smittede med influenza kan sammenlignes med tallene for smittede med corona. Og det betyder heldigvis, at de tiltag, vi gennemgår i Danmark lige nu, vil hjælpe med at bekæmpe corona, ligesom det også hjælper på at bekæmpe influenza. 

– Det er meget usædvanligt at se så kraftigt et fald i antallet af influenza patienter og positive influenzaprøver på så kort tid. Normalt aftager influenzaen mere gradvist i løbet af forårsperioden, siger afdelingslæge Lasse Vestergaard fra Statens Serum Institut, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse.

Tallene taler for sig selv: i uge 11 i år blev 884 personer testet positiv for influenza, hvor der i uge 12, kun var 260. Et enormt fald på 70%. 

Det skyldes nedlukningen

Nedlukningen af landet har spillet en centrale rolle i at bekæmpe influenza, selvom det faktisk ikke er den virus, nedlukningen var tiltænkt at bekæmpe. Men det er en glædelig nyhed, som giver et håb om, at det samme vil ske i forhold til coronavirussen. Men det kan dog stadig ikke siges med sikkerhed mener Lasse Vestergaard. 

Kilde: Statens Serum Institut

Læs også: 8 ting der faktisk hjælper mod forkølelse og influenza

Mest læste artikler