Videnskabens absurde hemmelighed: Kan is være sundt?

Undersøgelser afslører en mystisk sundhedsfordel ved is. Forskerne ønsker ikke at tale om det.

sund is

Der er adskillige sundhedsfordele ved at spise fed flødeis. Alligevel er ernæringsforskere betænkelige ved at dele resultaterne med offentligheden. Det skriver det amerikanske magasin The Atlantic.

Tilbage i 2018 kom en ph.d.-studerende fra Harvard eksempelvis med en usædvanlig konklusion på sin forskning om mejeriprodukter og kroniske sygdomme. For diabetikere var det at spise en halv kop is om dagen således forbundet med en lavere risiko for hjerteproblemer, skrev han i sin afhandling.

“Ikke mange plausible biologiske forklaringer findes for disse resultater”, stod der videre i afhandlingen, som desuden nævnte, at han langt fra var den første til at opdage en sundhedsmæssig fordel ved flødeis.

Lavere risiko for diabetes

Faktisk havde en undersøgelse fra 1985 opdaget det samme. Ifølge undersøgelsen fra Harvard Medical School var det at nyde en “mejeribaseret dessert” – altså is – forbundet med markant reduceret risiko for at udvikle metabolisk syndrom – en forløber for diabetes. Flødeis viste ydermere langt den største effekt i undersøgelsen.

Endnu en Harvard-undersøgelse fra 2005 nåede også frem til, at is har sundhedsfordele. Ifølge undersøgelsen havde mænd, der indtog to eller flere glas skummet- eller fedtfattig mælk om dagen, en 22 procent lavere risiko for diabetes. Men det samme gjaldt for mænd, der spiste to eller flere portioner is hver uge. Tallene antydede desuden, at is måske var det stærkeste forebyggende middel mod diabetes i mejeriafdelingen.

Forskerne tvivler

Alligevel har ernæringsforskere været betænkelige ved at dele de opsigtsvækkende resultater, som sætter flødeis i samme sunde kategori som yoghurt (der også siges at kunne reducere risikoen for diabetes).

Flere forskere fortæller til The Atlantic, at de mener, at der er tale om omvendt kausalitet: Altså at hvis man har diabetes, spiser man ikke fed flødeis, mens raske mennesker fortsætter med at nyde is.

“Jeg tror sandsynligvis stadig, at flødeis-resultatet skyldes omvendt kausalitet”, udtaler en forsker. “Men jeg er ikke sikker, og det irriterer mig lidt.”

Forskeren mener, at hvis flødeis havde været et patenteret lægemiddel kunne man “være sikker på, at virksomheden ville have udført en 30 millioner dollar dyr undersøgelse for at se, om flødeis forhindrer diabetes”.

Mest læste artikler