Find let frem til dine favorit vine

Gå på opdagelse og lad dig styre af din egen helt personlige smag, når du skal finde frem til dine favoritter.

Det behøver ikke at være den helt store videnskab at finde frem til sine favorit vine. Det skal være let og enkel, så det kan blive en god oplevelse at søge blandt de mange forskellige vine fra hele verden.

Du er selv din egen dommer

Det er selvfølgelig altid en god idé at lytte til gode anbefalinger og råd fra andre. Men vigtigst er det, at du selv finder frem til lige præcis det, der fanger din smag bedst.

Vi oplever og smager vinene forskelligt, og vi har forskellige opfattelser af duft og smag. Derfor er der kun en dommer, og det er dig selv, når det gælder om at finde frem til de vine, der giver dig den bedste oplevelse.

Det er vigtigt at gå efter din personlige smag, da det er dig, der skal nyde vinen.

Gå på din egen opdagelse

En let måde at finde frem til de vine, der kan blive dine favoritter, er at lægge ekstra mærke til de vine, som du får serveret rundt omkring. Når du får serveret en vin, som du synes behager dig og smager godt, så se først efter, hvilket land vinen kommer fra. Det skal stå på etiketterne. Kik dernæst efter, hvilke druer der anvendes.

Se også på alkoholprocenten, som også skal oplyses på hver flaske. Undersøg om der står noget om en evt. fadlagring, hvilket også har stor betydning.

Får du serveret en vin, som du synes om, og du ser, at den evt. kommer fra Australien, og den evt. er lavet på Pinot Noir druen, så noter dig dette. Når du næste gang oplever en spændende vin, som du opdager måske også er fra Australien, men som er lavet på en anden drue, så har du allerede oplevet, at du har smag for de Australske vine. Og hvis du falder for en anden vin, som behager dig lidt på samme måde og opdager, at den er fra et andet land, men druen er igen en Pinot Noir, så er du komme så vidt, at du flere gange er faldet for en vin, der er lavet på Pinot Noir druen, uafhængigt af land.

På samme måde gælder det, når du skal notere dig de vine, der ikke giver dig en god oplevelse. I stedet for bare at ignorere de vine, der evt. giver dig en dårlig eller kedelig oplevelse, så noter igen land, drue m.m. Så kan det være, at der er gengangere på druer og land, hvilket hjælper til med at guide dig gennem alverdens vine, så du kan sortere mellem favoritter og vine, som du helst vil undgå.

Prisen, og derved også kvaliteten på vinene, er selvfølgelig en helt afgørende faktor, når det gælder om at finde frem til favoritterne. En ung og billig vin uden fadlagring er meget forskellig fra den dyre vin, der er fremstillet med håndplukkede druer og længere tids fadlagring, selvom vinen er fra samme land og på samme druer.

Kvaliteten og derved også prisen på vinen har derfor en meget stor betydning for, hvordan du oplever vinen behage dig. Det kan jo være, at du efter en længere og nærmere undersøgelse af de mange forskellige vine opdager, at du kun er i den rigtige afdeling, når kvaliteten er på et vist niveau.

Køb forskellige vine

Når og hvis du ønsker at gå yderligere på opdagelse blandt verdens mange vine og tune dig mere ind på dine personlige favorit vine, så gør det til en vane at købe flere forskellige vine hver gang i stedet for kun at købe de samme vine igen og igen. Undgå også kun at købe de vine, der er sat på tilbud.

Hvis du på en tur til vinhandleren eller supermarkedet ønsker at bringe 6 flasker med hjem, så pluk forskellige vine fra hylderne. Fokus på en indkøbstur kan evt. være Pinot Noir vine. Så udvælg en vin på samme drue fra 6 forskellige lande. Tjek og test forskellen, og noter dig, hvilke lande, og selvfølgelig også producenter, der giver dig den bedste oplevelse med druen. Tjek også vinene i de forskellige prisgrupper.

En anden indkøbstur kan evt. gå med fokus kun på vine fra Italien, hvis du har haft gode oplevelser med vine fra landet tidligere. De Italienske vine kan være meget forskellige fra område til område. Her gælder det selvfølgelig også om at notere sig forskellen fra de køligere områder i Norditalien til de varmere områder i Syditalien. Også produktionsmetoderne kan være meget forskellige, hvilket selvfølgelig også har en meget stor betydning.

Efter et års tid med indkøb og testning af vidt forskellige vine fra hele verden, så begynder man stille og roligt at få udvidet sin erfaring og horisont, i forhold til hvis man bare snupper en kasse af de sædvanlige tilbudsvine. Da der løbende kommer tilbud på mange forskellige vine, så bliver man også skarpere til at opfange, når der evt. komme gode tilbud på nogle af sine personlige favoritter.

Oversøiske vine

De oversøiske vine, også kaldet vine fra den nye verden, har fundet stor indpas hos alle vinelskere i de seneste årtier. Når man skal dele vinene op i store træk, så skelner man i første omgang med, om vinen kommer fra Europa eller fra de oversøiske lande. De oversøiske lande betyder bare, at det er lande på den anden side af verdenshavene i forhold til et bestemt sted.

Når vi tager udgangspunkt i Europa, så er oversøiske vinlande Australien, New Zealand på den ene side og Californien, Argentina og Chile på den anden side. Og derved er Sydafrika ikke oversøisk.

Den store forskel på vinene fra de klassiske europæiske lande og de nye populære vine fra de oversøiske lande, der primært bliver produceret i de varmere lande, er temperaturen og de solrige områder, som giver helt andre betingelser for fremstillingen af vinen. Her gælder det specielt vine med højere alkoholprocent, som giver en sødme, blødhed og fylde til vinen. 

Varmt klima og koldt klima vine

Det er måske mere korrekt og giver bedre mening at opdele landene mellem varmt og koldt klima områder, da det giver en markant store forskel på fremstillingen af vinen.

Klimaet er afgørende for, hvor man kan dyrke de forskellige druesorter. De kølige områder er oplagte til bl.a. røde druer som Pinot Noir og Cabernet Franc samt grønne druer som Riesling og Sauvignon Blanc. De varme områder er perfekte til bl.a. røde druer som Shiraz og Zinfandel, også kaldet Primitivo i Italien. Chardonnay, som er den mest dyrkede drue til hvidvine, har gode betingelser i både de varme og kolde områder.

På verdenskortet kan vi se, at de vinproducerende lande ligger i de subtropiske zoner, og de varme områder er selvfølgelig tættest på Ækvator. Vi kan også se, at Vinområderne fra det sydlige til det nordlige Californien strækker lige så langt som hele det Europæiske område. Derfor er der også meget stor forskel på, om vinen kommer fra de køligere områder langs kysten i den nordlige del af Californien, eller om der er tale om vine fra fastlandet nær grænsen til Mexico.

På samme måde er der stor forskel på en vin dyrket i Tyskland eller på Sicilien, når vi sammenligner med Europa.

Australien og Chile strækker sig over flere forskellige klimazoner og kystområder, der giver god mulighed for at dyrke alle de kendte druesorter under de bedste betingelser i både kolde og varme klimaområder.

I Chile har producenterne også gode muligheder for at dyrke i forskellige landhøjder grundet de mange bjergskråninger. Tilmed giver de solrige dage og smeltevandet fra Andesbjergene ekstra gode betingelser for en god og ensartet kvalitet, da solen får modnet druerne optimalt og regnen ikke forstyrrer blomstringen, som den gør mange steder i Europa.

På den anden side af jorden ser vi vinlandet New Zealand, som også strækker sig over en pæn afstand fra nord til syd. Her finder man også nogle af de bedste betingelser for dyrkning af de sarte druer som Pinot Noir, Riesling og Sauvignon Blanc, som landet er kendt for at producere gode vine på.

Den yderste del af Sydafrika har også fantastiske betingelser for dyrkning af mange forskellige druer. Klimaet her er omkring det samme som Sydfrankrig.

Kina har også mange optimale områder for dyrkning og produktion af vin. Det er også et vinland, der begynder at vise sig på verdenskortet. I første omgang er det hovedsagligt hjemmemarkedet, som de kinesiske producenter henvender sig til. Men vi vil helt klart se mere til de kinesiske vine i resten af verden i fremtiden. 

God fornøjelse med jagten

Det er alle de forskellige betingelser, områder og lande samt temperaturzoner, der gør det ekstra spændende at gå på opdagelse i de mange vine fra hele verden. Jo flere forskellige vine man får fornøjelse af at stifte bekendtskab med, jo bedre erfaring får man automatisk med tiden. God fornøjelse med jagten.

Mest læste artikler