DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Opbevaring af vin: Sådan sikrer du, at din vinsamling bliver opbevaret korrekt

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold.

Har du fået en firmagave med indbydende vine, eller har du nogle flasker tilbage fra julemiddagen? Måske vil du bare gerne sikre, at din vinsamling bliver opbevaret korrekt, så den ikke mister sin værdi – eller den gode smag for den sags skyld. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst opbevarer din vin, så får du her en række gode råd.

Vælg et mørkt og køligt sted til opbevaring af vin

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at din vin skal opbevares korrekt, hvis den skal bevare sin kvalitet og smag over tid. Både rød- og hvidvine er følsomme drikkevarer, der kan blive ødelagt, hvis de ikke bliver opbevaret korrekt – og her er især lysforhold, temperatur og luftfugtighed væsentlige parametre.

En god tommelfingerregel er at opbevare vin på et køligt og mørkt sted. Lys kan nemlig få vinen til at oxidere, og det er med til at ødelægge smagen. Derfor er kælderen ofte et optimalt sted til opbevaring af vin, hvis temperaturen og luftfugtigheden samtidig er i orden. Temperaturmæssigt bør vinen helst opbevares mellem 10-15 grader.

Vinen bør ikke blive opbevaret stående

Når du opbevarer vinflasker på siden, hjælper det med at holde proppen fugtig, da vinen forbliver i kontakt med proppen. Det er især vigtigt for vine med korkpropper, da kork er et naturligt materiale, der risikerer at tørre ud, hvis det ikke er i kontakt med væske. Hvis korkproppen tørrer ud, kan den trække sig sammen og slippe luft ind i flasken.

Vine med skruelåg eller syntetiske propper er mindre modtagelige for skade og kan derfor opbevares oprejst uden problemer, men generelt bør du opbevare dine vine på siden, hvis du vil være sikker på, at de ikke ender med at miste den gode smag Det gælder for både rose vin, hvidvin og rødvin.

Du bør desuden være opmærksom på, at vinen ikke må blive udsat for vibrationer. Vibrationerne ryster vinen, og det kan påvirke smagen på sigt. Selvom det kan være fristende at opbevare vinen i køkkenskabet, så bør du være opmærksom på, at selv små vibrationer fra køleskabet kan resultere i, at vinen bliver dårlig over tid.

En seriøs samling kræver optimal opbevaring

Hvis du har en større vinsamling, er det en god idé at investere i en vinkøler eller indrette en decideret vinkælder. Her er du sikker på, at vinen bliver opbevaret ved den rigtige temperatur, under de rigtige lysforhold og med den rigtige luftfugtighed. Samtidig kan det være en elegant tilføjelse til hjemmet eller kontoret.

Et vinkøleskab er, som navnet antyder, et køleskab, der er designet med det ene formål at opbevare vin korrekt. Her kan du indstille temperaturen, så den matcher den vintype, du opbevarer. Opbevarer du flere forskellige typer af vin, kan du vælge et vinkøleskab med to zoner, som bliver indstillet ved forskellige temperaturer.

Mest læste artikler