Cocktailpools – havens nye oase

Billigere end en almindelig swimmingpool, mindre vedligehold end et spa og mere integreret i haven eller terrassen end et vildmarksbad. Mød den nyeste pool-trend: cocktailpoolen.

cocktailpool

Har du overvejet at anskaffe dig en swimmingpool, men har prisen eller størrelsen holdt dig tilbage?

Og er du omvendt tiltalt af størrelsen på et spa- eller vildmarksbad, men ikke af tanken om boblende vand og rengøring af dyser eller synet af et fritstående trækar i haven?

Så er du måske i målgruppen til den nyeste bassin-trend, cocktailpoolen.

Under corona-pandemien blev det som bekendt populært at bruge penge, tid og energi på at gøre livet på matriklen derhjemme så hyggeligt som muligt. Og tendensen med at opprioritere vores uderum er fortsat, til trods for at vi ikke længere er tvunget til at holde os hjemme.

Cocktailpool-trenden startede i USA, hvor de små bassiner også kaldes spools – med betydningen ‘small pool’, ‘splash pool’ eller ‘spa pool’. 

Det amerikanske hus- og havemagasin ‘Better Homes and Gardens’ – der har godt 100 år på bagen og er USAs fjerdestørste magasin – forklarer fænomenet således:

“Hvis du leder efter noget mere stilfuldt og solidt end et oppusteligt bassin, men ikke ønsker at bruge så meget plads, som en traditionel pool kræver, så overvej en cocktailpool. En cocktailpool er større end et spabad, men mindre end en almindelig pool, og lige netop dyb nok til, at du kan nedsænke din krop i vandet. Det er en lille oase, der nemt passer ind i mange urbane baghaver.“

Mere specifikt er der typisk tale om et nedbygget minibassin, som er mindre end 4×4 meter og ca. 1 meter dybt, og med indbyggede siddepladser, så man kan sidde og slappe af med – ja, fx en cocktail. 

Prisen varierer efter størrelse, materiale, design og opvarmningsform, begyndende fra ca. 25.000 kr. for en ren glasfiberskål, du selv skal installere.

Tendens på vej til Danmark

Ligesom amerikanerne er vi her i Skandinavien begyndt at efterspørge mere segmenterede udeelementer til forskellige behov, og i den forbindelse er cocktailpool-trenden stille og roligt ved at bevæge sig fra USA til Danmark.

Det bekræfter Martin Meier Pedersen, ejer af det danske pool-firma Poolonline.dk. 

Han siger, at virksomhedens markeds-og forbrugeranalyser har vist en stigende efterspørgsel efter cocktailpoolens funktioner i sidste kvartal af 2022 – uden at kunderne selv vidste, at det var det produkt, de efterspurgte.

Stadigt flere danske husejere og forbrugere inden for helse- og velværemarkedet spurgte nemlig efter mindre, billigere bassiner både med og uden bobler, og derfor besluttede Poolonline.dk sig for nylig for at satse på cocktailpools. 

cocktailpool
Poolonline satser på cocktailpools som et marked i vækst

“Cocktailpools er typisk indbyggede og uden bobler – men du har muligheden for at personalisere dem, som du ønsker. Det er et langt billigere alternativ til et spa, og varmen fra den elektriske varmepumpe brugt i en cocktailpool varer 5-7 gange længere,” siger Martin Meier Pedersen.

En cocktailpool kan fås både med og uden filter/ pumpesystem og opvarmning, ligesom du selv kan vælge, om du vil bruge klor eller anden poolkemi. Miljøstyrelsen anbefaler, at man bruger klorfri rensesæt – det kunne fx være aktiv ilt, der er mere skånsomt både mod miljøet og mod huden. 

Hvis du ellers holder styr på poolvandets værdier, kan du beholde vandet i op til 6 måneder ad gangen.

Martin Meier Pedersen fra Poolonline.dk anbefaler, at man en gang om ugen tager en tur rundt i vandkant-linjen med en kantrensspray og en svamp – fx en autosvamp – mens filtersystemet kører. Yderligere rengøring er der ikke behov for.

Også andre danske pool-firmaer, blandt andre Poolworld.dk, forhandler cocktailpools uden nødvendigvis at bruge netop det ord om det eller have det som særskilt kategori.

Derfor: Hvis du er blevet hooked på ideen om en cocktailpool, vil vi anbefale dig at ringe firmaet op og fortælle dem, hvad du ønsker – så kan du også være med til at skubbe på udbredelsen af cocktailpools herhjemme.

Pool, spa, vildmarksbad eller cocktailpool?

Grænsen mellem de forskellige typer af pools og bassiner er ikke knivskarpt defineret, men forskellene kan alligevel være afgørende for dig og dine interesser. 

Pool

En pool er bygget ned i jorden eller terrassen og beregnet til både svømning, nedkøling og vandaktiviteter. Den kan være både rektangulær, rund og oval, men vil ofte være firkantet og aflang, fx 4×12 meter og med en dybde på 1,5-2 meter. Vandtemperaturen vil typisk være 24-28 grader. Det er normalt at have et område, som er lidt mindre dybt, så man kan stå, men formålet er at svømme, og derfor er der ofte heller ikke massageelementer inkluderet.

Spabad

Et spabad kan både være fritstående og indbygget, og det er typisk rundt eller kvadratisk med fx 2-2,5 m på hver side/i diameter. Formålet er at slappe af og blive masseret, enten bare for hyggens skyld eller for at opnå smertelindring. Temperaturen er ofte en del højere end i en almindelig pool, typisk på 37-40 grader. På grund af massagefunktionen sidder man ofte i ulige højder for at målrette strålerne efter ønske.

Vildmarksbad

Et vildmarksbad er et mere traditionelt fritståede alternativ, der både kan være med og uden spa/bobler. Det er ofte lavet af træ, men de senere år er der også kommet modeller lavet af plast og andre materialer. Der kan også være tale om et trækar med en indvendig glasfiberskal. Vandet varmes op ved hjælp af en indbygget brændeovn. 

Cocktailpool

En cocktailpool kommer også i flere varianter, hvor du kan vælge enten at have en nedkølende eller en varmende effekt. Det vil dog typisk være et nedbygget minibassin, hvor formålet er at slappe af og nyde selskabet omkring dig. Du svømmer ikke rundt, du får ikke massage, og du vil sidde på niveau med de øvrige deltagere. Som navnet antyder, handler det om muligheden for at køle sig ned i vandet med en drink – uden andre forstyrrelser. Det kan også ses i en fritstående variant, hvor funktionen mere eller mindre er det samme som et vildmarksbad – men hvor opvarmningsmetoden er en anden.

Mest læste artikler