Spabad uden bakterier

Badning i spa kan give lutter gode oplevelser, hvis du sikrer dig, at vandet altid er i orden. Bakterier stortrives i temperaturer mellem 32° og 40°. Derfor er faren størst i spabade, og de generelle baderegler bør derfor overholdes til punkt og prikke.


Risiko for legionærsyge
Det er meget vigtigt, at vandet i i spaen altid er rent. Ellers er der risiko for at blive smittet med en forskellige sygdomme, eksempelvis den alvorlige lungebetændelse legionærsyge, eller Pontiac-feber, der ligner influenza.

Mennesker overfører sygdommene
Vandet bliver yderligere tilført bakterier af badende, der lider af smitsomme sygdomme, som f.eks. forkølelse, diarré, øjenbetændelse, ondt i halsen, betændte sår eller infektioner i huden.

To typer af spa
Der er to typer spabade: tømmespa, som skal tømmes efter brug – og standvandsspa, hvor vandet bliver i badet i længere tid. Et standvandsspa er typisk beregnet til 8-10 personer og kan betragtes som en “mini-pool”. Et tømmespa er der imod lidt mindre, typisk til 2-3 personer og minder mere om et stort badekar.

Særligt om tømmespa
Et tømmespa kræver, at man selv sørger for at desinficere vandet. Kom én klortablet i vandet pr. person, mens du fylder vandet i. Lad der efter pumpen køre i ét minut, før du bruger badet.

Put klor i vandet
Efter badet skal du igen komme én klortablet i vandet pr. person og lade pumpen køre i ét minut. Først der efter tømmer du vandet ud. Skyl til sidst badet godt med rent vand. Læs i øvrigt brugsanvisningen.

Spørg udlejeren
Flere sommerhusudlejninger tilbyder pool og spa i deres huse, og har du lejet sådan et hus, så spørg udlejer, hvad der bliver gjort for badehygiejnen. Standvandsspa og pool skal helst være kontrolleret umiddelbart før, du overtager huset. Vandet i disse bade er tilsat klor og bliver filtreret og renset løbende. Tømmespa bliver ofte rengjort ved lejerskifte.

Gode råd om spabade og pools

  • Sørg for høj hygiejne i og omkring badestedet.
  • Alle skal vaske sig grundigt overalt på kroppen før badet.
  • Brug kun rent badetøj.
  • Ingen med smitsomme sygdomme må bade.
  • Dyr og udendørs fodtøj må aldrig komme i badeafdelingen.
  • Spørg udlejer om aktuel badehygiejne i sommerhuset.
     

Kilde: By- og Landskabsstyrelsen

Få flere gode råd på By- og Landskabsstyrelsens badevandsportal

Mest læste artikler