Guide: Derfor SKAL du huske åndedrætsværn

En helt ny undersøgelse viser, at du gør klogt i at tage et åndedrætsværn på, når du arbejder med visse typer af kemiske gør-det-selv-produkter. Her kan læse alt du bør vide om åndedrætsværn.

Åndedrætsværn beskytter dig

Skal du her til efteråret i gang med at male eller lakere gulve, døre eller karme eller andre større gør-det-selv projekter inde eller ude? Så får du sikkert brug for at tage en tur forbi byggemarkedet for at købe produkter som maling, lak og fugeskum. 

Når du alligevel er i byggemarkedet eller farvehandleren, så køb også et åndedrætsværn, der blandt andet beskytter dig mod organiske dampe. 

Miljøstyrelsen har nemlig set nærmere på et udvalg af de kemiske gør-det-selv-produkter, som man ofte bruger til de større projekter i hjemmet. Produkter som maling og lak kan have et højt indhold af organiske opløsningsmidler. De kan også indeholde andre sundhedsskadelige stoffer.

Olie eller vand: Vælg den rigtige træbeskyttelse.

Få professionelle vaner

Undersøgelsen viste, at der er en sundhedsrisiko ved flere af produkterne – både under selve arbejdet og i den periode, hvor produkterne tørrer og hærder, hvis ikke man beskytter sig og lufter ud. Mens nogle af stofferne kan irritere hud og slimhinder, så kan andre, når man indånder dem, give svimmelhed, nerveskader og øge risikoen for kræft.

– Professionelle håndværkere kunne ikke drømme om at undvære masken og handskerne, når de arbejder med kemiske produkter. Så hvis du vil gøre det som en professionel, så husk at beskyt dig, siger Louise Fredsbo Karlsson fra Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel.

Guide: Hvornår skal jeg tage åndedrætsværn på?

For at give dig en hjælpende hånd har Miljøstyrelsen lavet denne quick-guide med nogle få huskeregler, som du kan læse her.

1. Hvis produktet har faremærket ”Alvorlig sundhedsfare”

Se efter om det produkt, du vil bruge er forsynet med faremærket ”Alvorlig sundhedsfare” på etiketten.

Det er nemlig et signal om, at du gør klogt i at tage en maske på. Nogle af produkterne med dette faremærke kan indeholde stoffer som kan være sundhedsskadelige, hvis du indånder dem. For eksempel vil alle terpentinbaserede produkter have dette faremærke.

2. Hvis tallet før bindestregen på produktets MAL-kode er 2 eller derover

MAL-koden finder du på emballagen. Koden består af to tal med en streg imellem. Den fortæller, hvordan du skal beskytte dig mod den sundhedsrisiko, der kan være ved at arbejde med produktet. Jo højere tal, des større behov for beskyttelse. Hvis tallet før bindestregen er 2 eller opefter, så skal du finde åndedrætsværnet frem.

3. Hvis produktet ikke er vandbaseret

Tag også åndedrætsværn på, hvis produktet, du skal bruge ikke er vandbaseret. Som for eksempel fugeskum og nogle former for lim-produkter. Det gælder især, hvis du skal bruge produktet på større flader i længere tid. Efterspørg eventuelt vandbaserede alternativer til produkter, der er baseret på opløsningsmidler.

Fjern gammel maling hurtigt og nemt.

Sørg for god ventilation

Når du er færdig med arbejdet, så vær opmærksom på, at nogle malings- og lakprodukter kan afgive stoffer i flere uger. Luft derfor godt ud i det eller de rum, hvor du har arbejdet med kemiske gør-delt-selv produkter.

Fakta: Vælg det rigtige åndedrætsværn

Åndedrætsværnet skal være egnet til dampe fra organiske opløsningsmidler. Det fås for omkring 150 kr. og bærer betegnelsen A1-3 filter. Husk at de hvide støvmasker ikke kan bruges, når du arbejder med kemiske produkter.

Mest læste artikler