Sådan skaffer du dig af med overskydende maling

Er du i tvivl om, hvad du bør stille op med maling-rester? Vi giver dig en oversigt over, hvordan du bedst skaffer dig af med overskydende maling.

Hvad skal jeg stille op med malerrester?

Har du hele eller halve malerbøtter stående, som du ikke ved, hvad du skal stille op med? Eller har du måske bare en masse gamle malersjatter, du gerne vil have ryddet op i?

Hvis malingen skal smides ud, bør du udtørre malingen først. Dette er blandt andet for at undgå uheld, hvor malingen ender ud over det hele, men også fordi våd latexmaling kan være giftigt.

Malingen skal herefter smides ud blandt “farligt affald” på en genbrugsstation, da maling kan være farligt for miljøet og dit helbred, hvis det ikke bliver behandlet rigtigt som affald.

Du kan læse mere om farligt affald på Affald.dk

Sådan skaffer du dig af med overskydende maling

I oversigten nedenfor kan du se, hvordan du bedst skaffer dig af med overskydende maling – ligegyldigt hvor meget maling, der er tale om.

1. Små mængder maling: Udtør malingen

Er der tale om en lille smule maling, bør det være forholdsvis nemt at udtørre malingen. Åbn malerbøtten og stil den udenfor i solen i et par døgn, til malingen er tør.

Skaf dig herefter af med de størknede malerrester i “farligt affald” på nærmeste genbrugsplads. 

2. Større mængder maling: Bland malingen med kattegrus og avispapir

Er dine malerrester for store til at de udtørrer i solen, kan du forsøge dig frem ved at tilføje enten kattegrus eller avispapir til malingen, hvilket vil fremskynde stivelsesprocessen. I diverse byggemarkeder er det også muligt at få fat på paint hardener, hvilket ligeledes vil få malingen til at udtørre hurtigere. 

Skaf dig herefter af med de størknede malerrester i “farligt affald” på nærmeste genbrugsplads. 

3. Store mængder maling: Giv malingen videre

Selvom du ligeledes kan skaffe dig af med hele bøtter af malerrester på diverse genbrugsstationer, så er det allerbedste, du kan gøre for miljøet, at give malingen videre. 

Ligger du inde med store mængder maling, du ønsker at skaffe dig af med, så spørg dit netværk, donér malingen til frivillige organisationer eller forsøg eventuelt at sælge malingen.

Det kan betale sig at gemme malingen

Vidste du, at hvis du opbevarer din maling korrekt, så kan latexmaling holde helt op til 10 år og oliebaseret maling helt op til 15 år? Inden du beslutter dig for at skille dig af med dine malerrester, bør du derfor overveje, om du i løbet ad de næste år kan bruge malingen.

Sådan opbevarer du maling korrekt

Hvis du beslutter dig for at beholde malerresterne, er det vigtigt, at du sørger for at opbevare malingen korrekt. Her er 5 grundlæggende tips til, hvordan du bedst opbevarer din maling:

  • Opbevar mailingen i den originale malerbøtte
  • Sørg for at malerbøtten er HELT lukket til
  • Forsegl den lukkede bøtte yderligere med enten tape eller husholdsningsfilm i skillelinjen mellem bøtte og låg
  • Skriv dato på malerbøtten for hvornår du første gang åbnede den
  • Opbevar malingen et tørt, koldt og mørkt sted

Mest læste artikler