Derfor får du gåsehud – og 5 andre mærkelige ting ved din krop

'Brain freeze', hikken og gåsehud - du undrer dig måske over, hvorfor disse ting opstår. Læs med her og få svaret.

gåsehud

1. Hvorfor får du ‘brain freeze’?

Brain freeze er ikke en særlig rar følelse, og det opstår, når du spiser noget koldt, og nerverne inde i munden bliver for kolde. Årsagen, til at du mærker smerten i hjernen i stedet for i munden, er, at nervecenteret sidder i din hjerne. Det er altså der, du føler smerten.

Fænomenet er kendt som ‘forskudt smerte’.

2. Hvorfor har du ørevoks?

Ørevoks består af døde hudceller, hår og sekret fra kirtler i øregangen. Vi mennesker har ørevoks af en bestemt årsag, og den er faktisk rigtig god. Ørevoksen beskytter dine ører mod udefra kommende snavs og smuds og mindsker dermed risikoen for infektioner i øregangen.

Hvis du er en af dem, der renser dine ører hver aften med vatpinde, skal du altså straks stoppe. Øret renser sig selv, idet ørevoksen med tiden bliver til flager, der falder ud, når du er i bad.

3. Hvorfor får du gåsehud?

Gåsehuden skyldes meget små muskler, som er tilknyttet hårsækkene. Når du eksempelvis fryser, trækker musklen sig sammen og får hårene til at rejse sig i et forsøg på at isolere kroppen. Refleksen stammer fra dengang, mennesket havde pels, hvor den hjalp os til at holde varmen.

Hvorfor du får gåsehud, når du eksempelvis bliver bange, står ikke helt klart. Men muligvis skyldes det, at en menneskeabe med strittende pels virkede mere faretruende i et rovdyrs øjne og fik dem til at luske bort.

4. Hvorfor bliver læber tyndere, når du bliver ældre?

Når du bliver ældre, producerer du mindre kollagen, som er det stof, der er med til at give læberne fylde. Af den simple grund ser man ofte, at læberne hos ældre personer bliver smallere.

Ultraviolet stråling fra solen kan også gøre, at du producerer mindre kollagen. Derfor kan det være en god idé at beskytte dine læber med en læbepomade med solfaktor i.

5. Hvorfor falder dine teenagere sent i søvn?

Kroppen indeholder hormonet melatonin, som styrer vores døgnrytme – hvornår vi falder i søvn, og hvornår vi vågner. Når børnene er små, udskilles melatonin i kroppen tidligt på aftenen, men når puberteten indtræffer, bliver kroppen også voksen, og pludselig udløses det først ved 22-tiden.

Dermed bliver teenagerens døgnrytme ændret, og ofte kan de nu først sove ved 23-tiden. Modsat voksne har teenagere dog stadig brug for ni timers søvn – og ofte mere. Derfor vil du ofte opleve, at teenagere har særdeles svært ved at komme op om morgenen.

6. Hvorfor får du hikke?

Hvis nerverne, der styrer dit mellemgulv bliver overstimuleret enten af glæde, alkohol, stress eller for meget mad, kan hikken opstå. Musklen i mellemgulvet får nemlig ufrivillige kramper. Dertil lukker stedet i strubehovedet, hvor lyde dannes, sig sammen.

Resultatet er underlige hikkelyde og spasmer med få sekunders mellemrum. Hikken varer for det meste kun i et par minutter, og der findes ikke en kur, der beviseligt virker.

Kilde: Foxnews

Denne artikel er senest opdateret den 3. februar 2023

Mest læste artikler