7 mærkelige ting, der sker med kroppen, som vi alle undrer os over

'Brain freeze', hikken og gåsehud - du undrer dig måske over, hvorfor disse ting opstår. Læs med her og få svaret.

1. ‘Brain freeze’

Brain freeze er ikke en særlig rar følelse, og det opstår simpelthen når nerverne inde i munden bliver for kolde. Derfor kommer brain freeze oftest, når du spiser is eller drikker en kold slush ice lidt for hurtigt.

2. Hvorfor har vi ørevoks?

Hvis du der en af dem, der renser dine ører hver aften med vatpinde, skal du straks stoppe. Smid dine vatpinde langt, langt væk. Vi mennesker har ørevoks af en bestemt årsag, og den er faktisk rigtig god. Ørevoksen beskytter dine ører fra forskellig snavs og smuds, og risikoen for infektion i øregangen bliver derfor betydeligt mindre. Hvis du derimod vælger at rense dine ører for ørevoks, er dine ører helt frit tilgængelige for snavs.

Ørevoksen sidder i det yderste af øret og skal helst ikke længere ind. Du kommer hurtigt til at presse ørevoksen ind i øret, hvis du bruger vatpinde. Øret renser sig selv, og ørevoksen ”renser” også sig selv. 

3. Gåsehud

Hvorfor får vi mennesker egentlig gåsehud? Gåsehud kan komme ud af det blå. Enten når du hører god musik, ser en god film eller noget helt tredje.

Men de væsentligste årsager er, at du er kold eller at du er blevet forskrækket. Gåsehuden skyldes meget små muskler, som er tilknyttet vores hår. Når musklen får en besked på, at den skal trække sig sammen, så er det her, at håret rejser sig og fænomenet gåsehud opstår.

4. Er gulerødder gode for øjnene?

Ja. Gulerødder indeholder nemlig A vitamin, som er godt for øjnene. A vitamin hjælper nethindens nerveceller med at forblive normale og dermed bevare et normalt syn. Gulerødder, mangoer og grønkål, som også indeholder vitamin A, er derfor kun godt for dine øjne.

Personer med vitamin A mangel, kan have svært ved at se i mørket, da kroppen ikke hjælper nethindens nerveceller lige så godt, når vitamin A er udeladt.

5. Hvorfor bliver læber tyndere, når du bliver ældre?

Når du bliver ældre, producerer du mindre kollagen, som er det stof der er med til at give læberne fylde. Af den simple grund, ser man ofte, at læberne hos ældre personer et blevet smallere.

Derudover kan solen også gøre, at du producerer mindre kollagen, derfor er et godt tip, at beskytte dine læber med en læbepomade med solfaktor i.

6. Hvorfor falder teenagere sent i søvn?

Kroppen indeholder hormonet melatonin, som er årsagen til vores døgnrytme – hvornår vi falder i søvn og hvornår vi vågner.

Hos teenagere i puberteten rammer hormonet melatonin senere på dagen, og dermed bliver teenagerens døgnrytme ændret. Derfor falder teenagere senere i søvn, og har ofte brug for at sove længere.

7. Hvorfor får vi hikke?

Hvis dine nerver bliver overstimuleret enten af glæde, alkohol, stress eller for meget mad, så kan hikken opstå. Din strube lukker sig nemlig sammen, og selvom hikken for det meste kun varer i et par minutter, så kan det være virkelig irriterende at der ingen kur findes mod den vedvarende hoppen i halsen.

Nogle holder vejret for at få hikken til at stoppe, hvor andre drikker en masse vand. 

Kilde: Foxnews

Mest læste artikler