Bliv klog på the – og det man spiser til den

Med bogen "Afternoon Tea" kan du dække op som i en overdådig thesalon hjemme hos dig selv. Heri får du nemlig de bedste opskrifter fra Perch's Tea Room - den eksklusive thesalon i hjertet af København. Udover opskrifterne giver bogen et overblik over theens og the-kulturens oprindelse og udvikling. Få et par af opskrifterne her.

 

Foto: Helle SchønningKager og fingernemme sandwiches

Mange af bogens opskrifter er på mere eller mindre sødt bagværk, som mange nok vil mene hører thebordet til. Men the kan også sagtens drikkes til mindre søde sager som fx wraps med skaldyr, ostemuffins eller sandwich med agurk – faktisk var sidstnævnte obligatorisk på de små opsatser man brugte under afternoon tea i 1800-tallets England, som man kan læse om i bogens afsnit om thekulturens historie.

The og spise til hver af årstiderne

Opskrifterne er inddelt efter, hvordan de passer bedst i forhold til årstiderne. Som indledning til hver af de fire afsnit kommer bogens forfatter Stine Hinceldey Alwén med fire bud på thetyper, der passer godt til årstiden. Så følger alle de gode opskrifter med fx sommerens gode bær og julens krydderier. The-drikke er der selvfølgelig også, som latte med grøn the, smoothies og forskellige slags isthe.

Forfatteren er femte generation

Stine Hinceldey Alwén har alle forudsætninger for at skrive en bog om the, og hvad dertil hører. Hun er femte generation i A.C. Perch’s Thehandel, er med i den daglige drift og er vokset op med the i sutteflasken, som hun selv formulerer det i forordet. Forretningen er 177 år gammel, og for nogle år siden kom thesalonen til. Sammen med opskrifterne giver hun dig også opskriften på den perfekt bryggede kop the og fakta om forskellige thetyper.

Thebrød

Foto: Helle SchjønningDette brød smager fantastisk med koldt smør.
Det kan holde sig meget længe og kan sagtens laves et par dage inden, man skal bruge det.

125 g tørrede abrikoser
125 g rosiner
75 g sukat
3 dl varm kraftig Assamthe
275 g mel
2½ tsk bagepulver
150 g sukker
1 tsk kanel
1 æg

Abrikoserne skæres i små stykker. Alle de tørrede frugter kommes i en skål, og den varme the hældes over. Lad dem stå og trække i mindst 3 timer eller natten over.

Mel, bagepulver, sukker og kanel blandes sammen og vendes ned til de tørrede frugter. Ægget tilsættes, og alt blandes godt. Dejen hældes i en gerne aflang form, der er smurt eller foret med bagepapir. Brødet bages ved 160 grader i ca. 1 time.

Thepunch

Foto: Helle SchjønningPunch hører den kolde tid til. Den varme the med rom varmer hele kroppen, helt ud i storetåen. Den kan laves med mange theer, men sort the er nu bedst til punch.

Server den som et alternativ til glögg.
1 glas
1 tsk orangethe
1¼ dl kogende vand
1 tsk rørsukker
3 cl rom
1 skive citron
1 nellike

Orangetheen brygges i en thepotte med si, sukkeret tilsættes, og theen trækker i 8 minutter, hvorefter bladene fjernes.
Theen hældes op i et glas – sæt en sølv- eller glasske i glasset, så det ikke springer – og rommen hældes i. Thepunch skal altid serveres rygende varm.

Twitter Print

Mest læste artikler