Fire små bøger om honning, frugter og naturens apotek

”Små bøger med stort indhold” er, hvad forlaget som har udgivet de fire nye bøger selv kalder dem. De er i et lille, praktisk format, som gør dem gode som gavebøger eller som samlerobjekter. Bøgerne giver masser af information og indeholder samtidig enkle og anvendelige opskrifter. Prøv fyldte foreller og Rosie´s apple pie her.

Twitter Print

Tegning: Peter NielsenSmagen af honning

Honning er langt fra bare honning. Der findes mange forskellige slags, og de adskiller sig ved smag, aroma og konsistens – nogle er flydende og nogle er faste. Forfatteren Karin Gutfelt tager dig med igennem honningbiernes liv, hvordan honningen dannes og slynges, og fortæller om de forskellige slags, der findes. Som i de tre andre bøger får du en række gode opskrifter.

Tegning: Kirsten TindÆbler – sorter der smager

I denne bog får du først en kort indføring i, hvordan en æblesort fødes. Herefter følger gode råd til dyrkning af æbler i egen have og opbevaring af dem efter høst. Forfatteren er en kender, der har smagt sig igennem 300 forskellige æblesorter og udvalgt 24, som hun i bogen beskriver i forhold til sæson, robusthed, smag og historie.

Tegning: Kirsten TindMit grønne apotek – naturens lægeurter

Lægeplanter har været kendt og dyrket i tusindvis af år. Anemette Olesen – som også er skribent på idényt – skriver om de nutidige lægeplanter, og hvad de kan bruges til, bl.a. te, salater og salver. Bogen er en gennemgang af en lang række lægeplanter, herunder også hvad man brugte dem til tidligere. Med hver beskrivelse følger enkle opskrifter, så du kan udnytte de lægeplanter, du finder i naturen eller dyrker i haven.

Tegning: Kirsten TindNaturens spiselige frugter

Bogen er en god lille guide til dem, der gerne vil udnytte naturens spisekammer og selv gå på jagt efter de spiselige sager. Og lige meget hvor i landet du bor, er der mulighed for at finde noget forskelligt. I denne bog får du en fin beskrivelse af en lang række frugter, bær og nødder og opskrifter på fx agernsmåkager, havtornsyltetøj og hasselnøddecreme.

Karin Gutfelt
Smagen af honning

Maren Korsgaard
Æbler – sorter der smager

Anemette Olesen
Mit grønne apotek – naturens lægeurter

Bente Halkjær
Naturens spiselige frugter

Forlaget Koustrup & Co.
96 sider
Vejl. pris: 99 kr.
Bøgerne måler 12 x 16,5 cm

Få opskriften på fyldte foreller og Rosie´s apple pie
#br

Fyldte foreller

Foto: Torben Overgaard
Foto: Torben Overgaard

4 personer

4 foreller
1 dl hakkede, tørrede dadler
2 dl kogt ris
1 finthakket løg
1 tsk revet, frisk ingefærrod
1/2 dl grofthakede mandler
3 spsk hakkede friske korianderblade
1/2 dl tandoori marsala
1/2 tsk stødt peber
50 g smeltet smør
3 tsk mild eller let aromatisk honning, fx kløver eller raps

Opvarm ovnen til 175 grader.
Rens, skyl og tør forellerne. Rør dadler, ris, løg, mandler, koriander, ingefær, peber og tandoori marsala sammen og fyld det i bugen på fiskene. Luk med en kødnål og læg dem i et ovnfast fad.

Smør og honning røres sammen og fiskene pensles med blandingen. Steges i ovnen i ca. 20 minutter til fiskene er gyldne. Server med kogte ris.

Rosie´s apple pie

Foto: Maren Korsgaard
Foto: Maren Korsgaard

Dej:
200 g mel
100 g smør
ca. 1/2 dl vand

Fyld:
1 kg syrlige æbler, 1,5 dl sukker, 2 spsk. mel, 1 spsk. kanel, 1 spsk. smør

Smuldr smørret i mlete og saml dejen med vand, den skal ikke æltes! Sæt den koldt. Del dejen i to. Rul den ene tyndt ud og beklæd bund og sider af en 28 cm tærteform. Del æblerne med en æbledeler. Hæld skiverne i en skål og vend dem rundt med sukker, mel og kanel.

Fordel æbler og sukker i tærteformen, og læg et par klatter smør på toppen. Rul et låg af dejen og læg over. Knib dejkanterne sammen og snit et mønster i låget, så dampen kan slippe ud. Bages i ca. 55 min. ved 175 grader.

Creme fraiche eller flødeskum er lækkert til.

Twitter Print

Mest læste artikler