Jeg er ikke bleg for at indrømme, at det grønne min have byder på mere skyldes tilfældigheder, held og svingende arbejdsindsats end en egentlig overordnet plan med klare mål om design og planteviden.
Og fred med det. Haven overrasker mig positivt – selv når jeg øjner nyt ukrudt der, hvor jeg jo liiiige fjernede det.
Den viden, jeg har om haven, har jeg arvet fra min mor og mine svigerforældre – og så selvfølgelig den erfaring jeg har fået med “alt det grønne” via mit arbejde med idényt. Men fra tid til anden snubler jeg dog over bøger, som pirrer min nysgerrighed. “Hvilken plante hvor” af Jane Schul er en af dem.
Pileurt er perfekt til lerjord – og ærteblomsten er giftig
Her er et “opslagsværk” efter min smag. I tydelige afsnit kan jeg søge viden om dyrkningsvilkår, blomster- og bærfarver og egenskaber. Herunder igen tydeligt afgrænsede afsnit om fx gode planter til ler eller kalkholdig jord, forslag til duftende planter, blomsterengen, giftige planter eller gode planter til afskæring. Ved blot en smule bladren blev jeg klogere: Pileurt er perfekt til lerjord – som jeg har meget af, og en af mine yndlinge: ærteblomsten – er giftig!
Nu skal du syrne det grønne
En af glæderne ved min have er, når det lykkes at frembringe noget spiseligt i et eller andet omfang. Derfor var det helt naturligt straks at bladre i bogen “Syrn selv” af Karin Bojs.
“Sund konservering og forædling med mælkesyrebakterier” lover bogen, og flotte billeder af sylteglas med skivede skrig-orange gulerødder, hvidløg, agurker og kål toner frem. Der var langt fra min indre forestilling om mælkesyrebakterier og til de klare glas med fristende grøntsager på bogens sider.
Det viser sig, at mælkesyrning er en af de ædste og mest enkle metoder til at konservere med – som forædler grøntsagernes smagstoner undervejs og også bevarer næringsstoffer og vitaminer. Det må prøves.
Bogen giver en grundig trin for trin-forklaring på, hvordan du gør derhjemme. Det virker ikke specielt indviklet – og de fleste processer kan klares med det udstyr, de fleste af os har derhjemme. Og hvordan kommer de mælkesyrer så ind i sylteglasset? Løsningen må du selv læse dig til. Til gengæld giver jeg dig her en opskrift på syrnede chilier.
Opskrift på syrnede chilier
Du skal bruge
- 1 sylteglas (1/2 l)
- 3 dl vand
- 1,5 tsk. jodfrit salt (vigtigt)
- 300 g chilier
Sådan gør du
Kog vandet, tilsæt salt, og lad afkøle til stuetemperatur. Vask chilierne. Skær området omkring stilken væk, og kom chilierne i glasset. Hæld lage over, så de er dækket. Sæt låg på. Lad stå ved stuetemperatur i 10 dage, og opbevar efterfølgende i køleskabet.
Læs mere
Hvilken plante hvor, Jane Schul, Politikens forlag, Vejl. pris 300 kr.
Syrn Selv, Karin Bojs, Turbine. Vejl. pris 250 kr.