Hjemmelavet – opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilberede dem i dit eget køkken. Bogen "Hjemmelavet" byder på opskrifter på blandt andet mangochutney, kryddereddiker og på hjemmelavet ketchup, som du får opskriften på her.

Twitter Print

Servér lækre hjemmelavede specialiteter

Specialiteter som krydderolier, tapenader og fyldte peberfrugter kan være en forholdsvis dyr fornøjelse at hive ned fra supermarkedets hylder. Laver du dem selv, kan du spare en del penge – det er i hvert fald budskabet i opskriftsbogen “Hjemmelavet”, som kommer med lækre bud på opskrifter på både de mest almindelige specialiteter og også nogle lidt mere sjældne.

Hjemmelavet ketchup

Ketchupflasken findes sikkert i de fleste danske køleskabe – så hvorfor ikke lave den selv. Her får du opskriften på hjemmelavet ketchup fra bogen.

Nok til 2 glas a ca. 250 g – forberedelsestid 20 minutter – tilberedningstid 1 time og 15 minutter.

4 fed hvidløg
1 løg
1 stykke ingefær (1 cm)
1 peberfrugt – rød eller gul
1 kg tomater, godt modne
8 spsk rødvinseddike
90 g sukker
1 knsp revet citronskal
Lidt citronsaft
1 stor tsk salt
1 tsk sennepsfrø
1/2 spsk peberkorn
1/2 spsk korianderfrø
1/2 tsk nelliker
1 lille stang kanel

Sådan gør du:
1. Pil hvidløg og løg, og skræl ingefæren. Skær løg, peberfrugter og ingefær i grove stykker.

2. Læg tomaterne i en stor skål, og hæld kogende vand over. Flå tomaterne, og hak dem fint med en stor kniv.

3. Kom tomater, løg, hvidløg og peberfrugter i en stor sauterpande sammen med halvdelen af rødvinseddiken, sukker, citronskal og -saft. Lad det hele koge i 15 minutter ved jævn varme. Blend det derpå til en ensartet puré.

4. Hæld puréen i en kaserolle, og tilsæt saltet og resten af vineddiken.

5. Kom samtlige krydderier (sennep, peber, koriander, nelliker og kanel) i en lille gazepose eller et tefilter. Luk posen med et stykke køkkensnor, og læg den i tomatpuréen. Lad puréen simre ved svag varme i 1 time, til ketchuppen er kogt ind og tyknet tilpas. Tag krydderiposen op.

6. Hæld ketchuppen på steriliserede glas (kog glassene i en gryde med vand, og lad dem dryppe af på et rent viskestykke), eller opbevar den koldt i en plastikbeholder. Den holder sig naturligvis bedst på glas.

Varianter
Krydderierne kan varieres efter behag. Brug gule tomater og en gul peberfrugt og få en helt gul ketchup! Tilsæt lidt ekstra sukker, hvis ketchuppen skal være sødere.

Bogen “Hjemmelavet” af Laurence & Gilles Laurendon, Catherine Quévremont, Cathy Ytak og Charlotte Lascéve fra forlaget Lindhardt og Ringhof er på 256 sider og koster 300 kroner.

Twitter Print

Mest læste artikler