Honningkager året rundt
Historier og fakta om honning
Opskrifterne er enkle og lige til at gå til for hele familien. Samtidig kan man blive lidt klogere på det flydende, klistrede stads – find fx ud af, hvorfor der er forskel på smag og farve, og hvorfor noget honning er flydende og noget fast og hvorfor det kan holde så længe. Honning er det ældste sødemiddel, der findes, og i bogen er der historiske anekdoter om brugen af den op gennem tiden. ”Honningkager” er en praktisk lille bog i køkkenet, som man også bliver klogere af at bruge.
Klassisk honningkage
Kage
75 g smør
60 g brun farin
150 g honning
1 æg
50 g syltet appelsinskal
1 tsk natron
1 tsk ingefær
1/2 tsk stødte nelliker
300 g mel
11/2 dl kærnemælk/yoghurt
Pynt
ca. 10-20 mandler
Smørcreme
175 g smør
175 g flormelis
1 æggeblomme (past.)
1 økologisk appelsin (skal)
Fyld
ca. 50 g abrikosmarmelade
Sådan gør du
Kage:
Smelt smør, farin og honning sammen. Rør det godt sammen. Tilsæt æg og hakket, syltet appelsinskal. Bland de tørre ingredienser sammen og vend dem i dejen skiftevis med kærnemælk/yoghurt. Smut mandlerne.
Fyld dejen i en form – fx en rund springform – pynt kagen med hele mandler og bag ca. en time ved 150 grader. Lav strikkepindsprøven for at se, om kagen er færdig. Lad kagen køle helt af.
Smørcreme:
Tag smørret ud af køleskabet og lad det blive blødt. Pisk alle ingredienser sammen.
Flæk kagen og læg den sammen med abrikosmarmelade og smørcreme.
Honningflapjacks
ca. 25 stykker (lille bradepande)
200 g smør
200 g rørsukker
200 g honning
400 g havregryn
50 g hasselnødder
50 g tørrede abrikoser
1 spsk friskkværnet kardemomme
Smelt smør, sukker og honning sammen i en lille gryde. Tilsæt havregryn, hakkede nødder og hakket frugt samt kardemomme og bland det hele godt. Kom blandingen i en form på ca. 20×30 cm, fordel dejen jævnt og pres den let med bagsiden af en ske.
Bag kagen i ovnen 1 15-20 min. ved 175 grader. Den skal være let gylden i kanten og stadig blød i midten. Lad kagen køle af og skær den i passende stykker med en skarp kniv.
Lise Lotz
Honningkager
Forlaget Vingefang
48 sider
Vejl. pris: 100 kr.
Kan købes hos boghandlere og i forlagets netbutik