Hurtig og lækker mad

Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Tag børnene med i køkkenet
Den danske kok Carsten Kyster er ikke mindst kendt for sin kogebog med sønnen Harry, hvor opskrifterne bliver skåret ind til benet, så børnene selv kan være med i køkkenet.

Nu har han lavet en kogebog med titlen ”Køkkentid”, hvor det enkle går igen. Her er der ikke mange, men ofte spændende ingredienser i de forskellige retter.

Der er ikke så meget snak, men masser af opskrifter, der oftest er lige til at gå til.

Inspiration udefra
En del af opskrifterne kræver dog, at du har mulighed for at slå vejen forbi en asiatisk købmand eller i hvert fald en temmeligt velassorteret butik. Det er ikke altid, at den lokale Superbrugs både har shitakesvampe, tofu, lys miso og wakametang hjemme på samme tid.

Det gør dog ikke noget, for de eksotiske retter kan være sjove at prøve af den dag, du har mulighed for at skaffe alle ingredienserne, og der er masser af andre retter i bogen, hvor almindelige indkøb og evt. egen have strækker. Fx denne skrubberet, der går rent hjem i den tidligere sommer:

Dampet skrubbe og stegt hyldeblomst
Til 4 personer

5-600 g skrubbefilet (eller anden fladfisk)
8 store hyldeblomstskærme
100 g hvedemel
1 spsk sukker
1 spsk karry
Korn af ½ stang vanilje
1 tsk salt
2 dl mælk
1 æg
1 l vegetabilsk olie
Salt og friskkværnet peber

Skær et lille snit i hver filet, fold dem sammen og krydr med salt og peber.Damp fisken i en gryde i ca. 2 dl vand eller i ovnen i ca. 3-4 min.

Bland mel, sukker, salt, karry og vanilje i en skål. Pisk mælk og æg i blandingen og rør til dejen er jævn. Krydr med salt. Dejen skal være lidt sød.

Varm olie op i en gryde. Dyp hyldeskærmene i dejen og steg dem sprøde i olien en skærm ad gangen. Tag dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir. Drys med lidt salt.

Server fisk med hyldeblomstskærme sammen med en grøn salat.

Carsten Kyster, Køkkentid, 220 s., 200 kr, Foto Henrik Kastenskov. (Politikens Forlag.)

Mest læste artikler