Mad med blomster

I sin kogebog "Blomstrende mad" holder Camilla Plum sig til blomster. Få en lækker opskrift fra bogen.


En ægte Plum-klassiker
Af fysisk størrelse er madbogen “Blomstrende mad” meget lille i forhold til, hvad der plejer at komme fra Camilla Plums køkken og have. Men af indhold er det en ægte Plum-klassiker med betagende beskrivelser af blomsterne. Og hvis du undrer dig over, at det nu skulle være in at spise blomster, så får du her Plums egen logiske forklaring: “Blomster er vidunderlige, de gør os glade helt ned i tæerne”.

Handler om 30 forskellige blomster
Bogen går i dybden med 30 forskellige spiselige blomster, hvor der først er en beskrivelse af hver blomst og der efter en række opskrifter med den pågældende blomst. Yderligere 17 spiselige blomster bliver omtalt, og der er også gode råd og tips til at dyrke sine egne spiselige blomster – for på den måde er du sikker på, at de blomster du spiser, ikke er fyldt med pesticider.

Overraskelser
Egentlig er blomster i mad ikke nogen ny opfindelse – og nogle blomster bruger mange allerede i deres køkken uden at spekulere over, at det faktisk er blomster. Tænk på den populære hyldeblomst, de kandiserede små violer og de mange forskellige slags the, der er indeholder blomster. Og så er der faktisk lavendel i klassikeren Herbes de Provence, som ethvert supermarked med respekt for sig selv har.

Georginer og dagliljer
Men Camilla Plum udvider vores repertoire med overraskelser som, at både georginernes blomsterblade og knold kan spises. Og frøene fra tallerkensmækker kan saltes og bruges som kapers. Dagliljer kan man bruge til en ny – og ifølge Plum – sexet verison af den klassiske cæsarsalat.

Kandiserede blomster
For slet ikke at snakke om, at man kan kandisere alle de spiselige blomster og pynte alverdens desserter. Mulighederne er uendelige, så længe du holder dig til de spiselige blomster – og her er Camilla Plums bog et tænderne-løber-i-vand sted at begynde.

Hyldepandekager med hyldecreme
Til 8 personer

Pandekagerne
Det skal du bruge:
8 æg
175 g mel
200 g smeltet smør
2,5 dl sødmælk
125 g sukker
fintrevet skal af en citron
2 dl hyldeblomster, kun selve de hvide blomster
en smule smør til den første pandekage

Sådan gør du:
Pisk det hele sammen, mel og æg først, så gradvist resten. Sæt dejen på køl et par timer. Bag pandekagerne så tyndt som muligt.

Creme
250 g rørsukker
1,5 dl ufortyndet hyldeblomstsaft
100 g smør
6 æggeblommer
3 hele, mellemstore æg
fintrevet skal og saft af to citroner
2 blade husblas

Sådan gør du:
Kom alt undtagen husblas i en tykbundet gryde. Sæt den over svag varme og rør konstant til cremen er varm, tyknet og lige under kogepunktet. Den skal holdes på den temperatur i et stykke tid, cirka fem minutter for at tykne ordentligt. Men den må under ingen omstændigheder koge.Blød husblassen ud i koldt vand. Tag husblassen op med det vand, der følger med, og smelt den i en kasserolle. Rør lidt af cremen i husblassen, til det er jævnt fordelt. Dernæst rører man det i resten af cremen, til det er fordelt.

Anretning
Anret hyldepandekagerne med en gang hyldecreme i hver og pynt med en håndfuld hyldeblomster.

Foto: Blomstrende madBlomstrende mad af Camilla Plum og Anne-Li Engström (billeder), Politikens Forlag, 124 sider, 149 kr.



Twitter Print

Mest læste artikler