Johan Bülow har i den grad fået en forretning op at stå med sin lakrids i forskellige afskygninger. Nu har han udgivet bogen, som kort og godt hedder ”Lakrids”. Med den får du 72 opskrifter med lakrids som krydderi – både til det salte og det søde køkken. Prøv svinekæber i lakrids her.
Med bogen ”Lakrids” skal du gerne få øjnene op for lakrids som krydderi i maden på linje med fx peber. Lakridsen i opskrifterne er både i form af lakridspulver, lakridssirup, lakridsøl og rigtige lakridser. Bogen spænder vidt, fra de søde kager til salater og varme retter med det sorte krydderi.
Gæstekokke med i bogen
Opskrifterne i bogen er en blanding af lakridsproducentens egne og kokken og forfatteren Louisa Lorangs. Derudover har han fået hjælp fra andre dygtige mad-personligheder som fx Claus Meyer og Adam Aaman – og så har der også sneget sig en jordbæris med mynte og lakrids fra Paradis Is ind.
Et bornholmsk lakridseventyr
Joan Bülows lakridsproduktion begyndte på Bornholm i 2007, hvor han selv eksperimenterede hjemme i sin mors køkken. Efter en del trængsler blev produktionen og virksomheden til virkelighed, og han sælger nu også sine produkter uden for Danmarks grænser. Udover opskrifterne, som er nemme at gå til, og flotte billeder, får du også historien om tilblivelsen af virksomheden.
Svinekæber i lakrids
Svinekæber er billige og noget af det bedste at sætte tænderne i. Bestil dem hos din slagter, og bed ham også evt. fjerne den lile seje hinde på oversiden. Så er de lige til at gå til.
Hovedret til 4 personer 2 gulerødder 1 persillerod 1 løg 12-16 svinekæber olie til stegning 4 fed hvidløg 50 cl Liquorice stout eller anden mørk øl 1 spsk peberkorn 2 laurbærblade 5 kviste timian 1 spsk honning 1-2 spsk sød lakridssirup (Sweet Liquorice Syrup) 2-3 spsk balsamicoeddike Salt og peber Lidt plukket timian
Sådan gør du Skræl og skær gulerødder og persillerødder i grove stykker. Pil og skær løget i både. Puds svinekæberne fri for hinder, eller få din slagter til det. Brun dem i lidt olie i en varm, tykbundet gryde, gerne af støbejern. Brun dem evt. ad flere omgange, så alle bliver brunet ordentligt. Tag kæberne op.
Brun gulerod, persillerod, løg og knust hvidløg i lidt olie i gryden. Kom kæberne tilbage i gryden ovenpå grøntsagerne og tilsæt øllet. Kom en gaze- eller tepose med peberkorn, laurbær og timian i gryden. Læg låg på og lad kæberne simre under låg i ca. 1 time. Ryk lidt rundt på kæberne undervejs, så alle får lige meget varme. Tag låget af og lad kæberne simre i yderligere 15-20 minutter, eller til de er helt møre.
Tag kæberne op, sigt saucen over i en ren gryde og lad den koge en smule ind, hvis nødvendigt. Smag ti lmed honning, lakridssirup, balsamico og salt. Kom kæberne tilbage i saucen og servér straks med plukket timian på toppen.
Servér gerne med kartoffel- eller rodfugtmos eller måske blød polenta og en skøn salat.