Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestrålende vitaminbomber. Det er der nu kommet bogen ”Bær – i haven og køkkenet” ud af. Den er skrevet i samarbejde med professor Jørgen Vittrup og giver dig masser af viden og opskrifter.
Med bogen vil Ritt Bjerregaard gerne give sin store forkærlighed for bær videre til læseren. Hun har i mange år dyrket bær på sin æbleplantage, og det er hendes udgangspunkt for at udforske bærrene sammen med Jørgen Vittrup, som er professor og agronom med stor viden inden for planteavl. Igennem bogen får du også hendes personlige historier om bær, bl.a. erindringer fra barndommen.
Både til folk med og uden have
Bær-bogen kan bruges uanset om du dyrker have med bærbuske, eller du blot har interesse for bærrene og køber dem i supermarkedet. Bogen gennemgår en række af de bedst kendte bær – og en del mindre kendte som fx guldbær og minikiwi. Du får masser af fakta om hvert enkelt bær, deres karakteristika, sundhedsmæssige fordele, dyrkning og sorter. Og selvfølgelig opskrifter, så du selv kan gå i køkkenet med bærrene.
Afsnit med viden og tyngde
Bogen indledes med nogle interessante men temmelig læsetunge afsnit om bl.a. økologi, generel dyrkning og bærrenes sundhed. Afsnittene giver bogen tyngde, men hvis man ikke har lyst til at gå så meget i dybden, som de gør, kan man let springe det over og fordybe sig i de enkelte bær. Bagerst i bogen finder du et overskueligt skema over bærrenes modningstider.
Ritt Bjerregaard og Jørgen Vittrup Bær – i haven og køkkenet Politikens forlag 240 sider Vejl. pris: 300 kr.
Ingredienser: 1/2 l hvidvin eller vand 200 g friske brombær – eller mere, alt efter hvor stærk suppen skal være 200 g sukker saften af 1/2 citron
Sådan gør du: Bring hvidvin eller vand med sukker i kog, tilsæt brombær og lad det simre i mindst 5 minutter – gerne længere, så kraften fra brombærrene kommer ud i suppen. Tilsæt citronsaft og smag til med sukker. Pres suppen gennem en sigte, så frøene sis fra og suppen får en ensartet konsistens.
Server suppen kold med flødeskum eller vaniljeis, drys evt. med lidt stødt kanel. Ved at tilsætte citronverbena kan man give suppen en særlig smag.
Blåbærsmoothie
2-3 personer
Ingredienser: 175 g blåbær 1 1/2 dl tranebærsaft 1 1/2 dl yoghurt naturel eller græsk yoghurt evt. honning
Sådan gør du: Blend blåbær og tranebærsaft i ca. 2 minutter, til blandingen er jævn. Tilsæt yoghurt (hvis den er græsk, kan der evt. tilsættes lidt vand), sød evt. med honning og blend igen, til massen er jævn. hæld smoothien på glas og pynt med friske blåbær.
På samme måde kan du bruge andre bær som ribs, solbær og hindbær, hver for sig eller blandet til smoothies.