Dyrk din egen mad – ny havebog giver dig inspiration
Dyrk din egen mad – ny havebog giver dig inspiration
Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for både sundhed og miljø. Uanset om du har en stor have eller blot et par altankasser i byen, er der inspiration at hente i bogen. Få to opskrifter fra bogen på Speltkernesalat og Crumble med blandet frugt.
I sin nye bog giver Signe Wenneberg gode råd om alt fra krydderurter til hønsehold.
“Spis din have” henvender sig til alle, der gerne vil i gang med at dyrke deres egen mad – eller er i gang, men mangler inspiration og gode råd. Signe Wennebergs vigtigste budskab er, at man ikke behøver en stor have for at dyrke egne grøntsager. Altankasser, krukker eller trækasser kan være lige så gode. Og selv en vindueskarm kan være et fint sted for spiselige planter.
Haver i byen er den nye trend
Bogen tager fænomenet “Urban Gardening” op. Det er en bevægelsen, der er en reaktion mod klima- og fødevareproblemer – det bliver sværere og sværere at brødføde alle. Urbane gartnere vil spise så lokalt som muligt, og helst noget de selv har dyrket. Bogen giver en masse tips til, hvordan du kan være med, også selvom du måske bor i en lejlighed i byen.
Fra havefællesskaber til hønsehold
Det er tydeligt, at Signe Wenneberg har en mission med sin bog. Hun har tidligere blandt andet beskæftiget sig med haver, grøntsager og bæredygtighed. I sin nye bog gør hun i hvert fald sit til, at det bliver nemt for de fleste at være med i bevægelsen og dyrke egne grøntsager. Bogen kommer vidt omkring – også forbi havefællesskaber for dem, der ikke kan dyrke derhjemme og alle fordelene ved at have høns i haven. Desuden er der et afsnit med opskrifter, hvor du kan bruge alt det gode fra haven, altankassen eller krukken.
Spis din have af Signe Wenneberg, Gyldendal, 264 sider, vejl. pris 299,95 kr.
På næste side får du opskrifterne på speltkernesalat og crumble med blandet frugt.
#br
Speltkernesalat med finthakkede tomater, hakkede løg (forårsløg, salatløg eller skalotteløg), citrontimian, persille, mynte, citronsaft, citronskal af en hel økologisk citron (helst revet med et juliennejern eller med en skarp urtekniv) hvidløg, rørsukker, rigelige mængder god olivenolie, tabasco, salt og peber. En parboiled økologisk spelt skal bare have ti minutter i kogende vand med salt, men må meget gerne stå og trække i vandet i flere timer, inden den koges op. Den skal køle af i mindst en time, inden den skal spises.
Dressingen laves i en skål for sig selv. Der skal mere citronsaft og olivenolie til, end man umiddelbart tror. Til 1⁄2 pakke parboiled spelt skal der følgende i dressingen:
1 dl olivenolie saft og reven skal fra 1 økocitron (brug juliennejern) 1 spsk rørsukker tabasco 2 pressede fed hvidløg 3 store røde finthakkede tomater 1 finthakket skalotteløg 1 stor håndfuld finthakket bredbladet persille 1 stor håndfuld hakket mynte andre krydderurter, gerne citrontimian salt og peber
Crumble med blandet frugt Til en stor kage 1 bakke brombær (eller blandede bær fra haven) 1 bakke blåbær (200 g) 1 bakke hindbær (200 g) 1 revet æble 2 pærer 1 dl rørsukker 1 tsk kanel 1 tsk æbleeddike
Dej: 125 g iskoldt smør 200 g mel 1 tsk bagepulver 1 dl sukker 1 knivspids salt 1 dl kærnemælk, måske lidt mere sukker til drys
Tænd ovnen på 200 grader. Læg bær, reven æble og skiver af pære uden kernehus og skæl i en gryde med rørsukker, kanel og et skvæt æbleeddike (alternativt balsamico).
Varm forsigtigt op, indtil saften begynder at trænge ud af bærrene. Hæld frugten over i et ovnfast fad.
Smuldr dejen sammen med letfugtige hænder. Dejen kan gøres jævn med et lille dryp kærnemælk. Drys dejen jævnt hen over frugten, det behøver ikke at se fint ud, og drys lidt sukker over. Bag kagen i ovnen i cirka 30 minutter. Server med cremefraiche, flødeskum eller en god vaniljeis.