Julemad præcis som den skal være
Julens mad afviger ikke meget fra år til år. Og rigtig mange af de ting, vi spiser og drikker, er kendte mange år tilbage i tiden. Nu har kogebogsforfatteren Vibeke Fode samlet en lang række klassiske opskrifter – nogle mere brugte end andre i vore dage.
Du har måske ikke fået tunge i aspic som del af julemaden endnu, men med bogen er der ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i det.
Opskrifter fra mors tid
Vibeke Fode er vokset op i 30’erne og 40’erne, og opskrifterne stammer bl.a. fra moderens og forfatterens egne håndskrevne kogebøger. Opskrifterne bringer således også minder frem, minder om travle forberedelser og om glæden ved år efter år trods alt at nå det hele til tiden.
I bogen er der opskrifter på store kager, småkager, juleknas, før-jule-

gilder, mad til lillejuleaften, juleaften, julefrokosten, juledagene og nytårsaften.
Vibeke Fode
Bedstemors julemad
Lindhardt og Ringhof
112 sider
Vejl. pris: 149,95
Få opskriften på nytårstorsk
#br
Kogt torsk “med det hele”
6-8 personer
1,5-2 kg torsk (midterstykket), skåret i tykke skiver
Salt
Tilbehør
Kogte, pillede aspargeskartofler
Smeltet smør
Fiskesennep
Hakkede hårdkogte æg
Hakkede, syltede rødbeder
Kapers
Høvlet peberrod
Sådan gør du
Gnid fiskeskiverne med salt, lad dem trække 1/2 time og skyl dem så. Bring letsaltet vand i kog i en lav, bred gryde, der er så stor, at fiskeskiverne kan ligge i den i et lag. Læg dem i og bring igen vandet i kog. Tag så gryden væk fra blusset, læg låg på, og lad torskeskiverne trække i 12-15 minutter alt efter deres tykkelse, til kødet er fast og hvidt og let kan løsnes fra benene.
Tag torskeskiverne op af kogevandet med en hulske og læg dem på en sammenfoldet serviet på et varmt fad. Servietten vil opsuge overflødig væde, så den ikke kommer med på tallerkenerne.
Server torsken omgående sammen med alt tilbehøret anrettet i skåle.