Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Gem sommerhøsten på glas
Sommeren er et overflødighedshorn af duft, farve og smag, og det kan gemmes til selv den mest triste vinter. “Kom det på glas” er den enkle titel på en ny bog om syltetøj, relish og chutney, og den kan nok få tænderne til at løbe i vand på de fleste.

Bogen beskriver baggrund og teknikker, og forklarer, at vi som regel kan klare os med de ting, vi allerede har i køkkenet. Og så går det ellers derudad med simple opskrifter og forslag til, hvad frembringelserne kan bruges til.

Eksotiske opskrifter
En del af opskrifterne lyder besnærende eksotiske som fx rød pebergele med chili og gulerodssyltetøj med kardemomme, og lækkert ser det ud. Det kan godt være, at du tænker, at vi skal tilbage til mormors tid for at finde nogen, der havde tid og overskud til at sylte, men mange af opskrifterne tager bare 10 minutter, og så er det såmænd overstået. “Kom det på glas” er en bog, der appellerer til at kaste sig ud i syltens kunst.

Se bare forfatterens yndlingssyltetøj:

Verdens bedste hindbærsyltetøj
Til 900 g

450 g friskplukkede hindbær
450 g hvidt sukker

Kom bær og sukker i en syltegryde. Lad det simre over lav varme under omrøring, indtil frugten er blevet blød og sukkeret opløst.
Bring det i kog, og kog kraftigt i 5-7 minutter, indtil blandingen er begyndt at tykne let.
Hæld den i varme steriliserede glas, forsegl dem, og sæt etiketter på. Kan holde sig i op til et år.

Thane Prince, “Kom det på glas”, 224 s., 149 kr. (Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck).

Mest læste artikler