Corona: Sådan undgår du smitte i bilen

Vi har efterhånden vænnet os til at holde god håndhygiejne, når vi handler, færdes med offentlig transport eller befinder os på vores arbejdsplads.Men mange glemmer, at også bilen indeholder mange overflader, som man jævnligt berører, og hvor coronavirus kan overleve.

coronabeskyttelse i bil

Hverdagen er så småt ved at gå i gang igen, og mange danskere tager bilen til arbejde. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at bilen indeholder mange overflader, som for eksempel rat og ratknapper, håndbremse, ind- og udvendige dørhåndtag, gearstang, touchskærme og knapper i instrumentpanelet, armlæn, sædejusteringsknapper, sikkerhedsseler og kontakter til elruder. Også udendørs overflader, som for eksempel viskerblade, skal man være påpasselig med.


Coronavirus kan overleve og dermed sprede sig fra alle disse overflader, og derfor er det vigtigt at holde bilen ren. Og det gælder ikke mindst, hvis man er flere om at dele bilen. 

 

Sådan holder du bilen fri for smitte

 • Sprit dine hænder af, når du sætter dig ind i bilen, så du ikke kommer til at tage virus med ind i kabinen.
 • Rengør bilen ofte. Det logiske ville være at spritte alle flader af med håndsprit, men det er ikke alle overflader, der kan tåle det. For eksempel kan et læderrat eller en trykskærm tage skade af sprit. Men hvis bilen har plastrat og ingen trykskærm vil det bedste være at rengøre dette med håndsprit.
 • FDM anbefaler, at man rengør de overflader, der ikke kan tåle håndsprit, med en opvredet klud med rent vand og en dråbe opvaskemiddel. Brug handsker og smid kluden væk bagefter.
 • Hold bilen ryddelig. Jo flere ting der ligger i bilen, jo flere overflader er der, som virus kan sætte sig på.
 • Hvis du skal køre en bil, hvor du ikke kender rengøringsniveauet – for eksempel en delebil eller en udlejningsbil – kan det være en god idé at benytte engangshandsker. 
 • Når du skal vaske bilen udvendig, er det værd at overveje, om det er bedst at vaske bilen i hånden, eller om man vil køre den i vaskehallen.
 • Risikoen for smitte er højere ved at vaske i bilen i hånden, da man er i tættere kontakt ved eventuelt forurenede overflader på bilen. Omvendt er man også ofte i kontakt med hyppigt brugte berøringsflader såsom kortautomater, når man kører bilen i vaskehallen.Derfor er det altid en god idé at udvise omhu og vurdere den enkelte vaskesituation – og huske på at også engangshandsker kan forurenes. Derfor må man heller ikke røre sig i ansigtet med dem.

 

Fakta

Sådan undgår du coronavirus i din bil:

 • Brug håndsprit, før og efter du åbner døren
 • Afsprit/vask de dele af kabinen, du berører
 • Undgå at berøre dit ansigt under kørslen
 • Nys ikke ud i kabinen, men nys i dit ærme

Mest læste artikler