Derfor bliver dine fingre hvide af kulden

Mange har sikkert oplevet det. Som vinteren banker på, og det bliver koldere udenfor, får fingrene pludselig en anden farve i kulden. Men hvorfor er det nu? Og er det farligt? Læs videre og find svaret.

Kan skyldes sygdom

Hvis du har oplevet at få stive og blege, næsten døde af udseende, fingre, når kulden lægger sig over landet, kan du have oplevet en af symptomerne på sygdommen. Raynauds syndrom.

Raynauds syndrom er en, når der sker spasmer i de små arterier i huden i typisk fingrene, tæerne og i sjældnere tilfælde også næsen, kinderne og ørerne. Og faktisk oplever helt op mod 20% af folk i det nordlige europa det mindst én gang i deres liv.

Mange har oplevet det i kulden

Faktisk skyldes sygdommen, at kroppen er yderst intelligent. Og selvom det måske kan lyde dumt, så er kroppen indrettet sådan, at hvis du glemmer lufferne i vinterkulden, så prøver kroppen at sikre sig, at den ikke bliver underafkølet.

Kulden får karrene i din hud til at trække sig sammen, for at holde på varmen. På den måde nedkøles så lidt blod som muligt, og kroppen kan lettere holde sig varm. Når du så kommer indenfor igen, og fingrene igen bliver varmere, kan der mærkes en prikkende, næsten brændende, følelse og fingrene bliver højrøde og kan hæve en smule op. Dette er fordi blodkarrene igen udvider sig og lader blodet passere tilbage i fingrene.

Sygdommen som ingen kan forklare

Den faktiske årsag til sygdommen er endnu ukendt, medmindre den opleves sammen med en kronisk sygdom som gigtsygdommen sklerodermi eller diabetes.

Og selvom årsagen er ukendt, kan man se visse tender der gør, at man kan råde folk med symptomer. Bruger du fx. ofte vibrerende værktøj, udsættes for gentagne stød mod dine hænder eller arbejder i koldt og fugtigt miljø, som bl.a fiskere gør, er der en større risiko for, at du får et anfald.

Raynauds syndrom har dog tendens til arvelighed, men de fleste får ingen større gener får at sygdommen. Typisk opleves den værst af kvinder mellem 20 og 30 år.

Kuren der ikke findes

Tidligere opererede man faktisk folk med sygdommen, for at komme deres gener til livs. Man skar nogle nervestrenge tæt på ryggen, som forårsager den store sammentrækning af blodkarrene, over.

Dog havde mange tilbagefald, så man er i dag gået væk fra operationen, og der gøres typisk ikke meget ved sygdommen, med mindre den er opstået i forbindelse med en kronisk sygdom.

Dog er der nogle basale ting du selv kan gøre, hvis du er generet af sygdommen.

Hvad kan du selv gøre, hvis du har oplevet symptomerne?

  • Pak dig godt ind i kulden; dine tæer, fingre, ører og kinder er ekstra udsatte.
  • Brug evt. lunkent vand i stedet for koldt når der skal skylles opvask af eller vaskes hænder.
  • Stop med at ryge. Nikotinen i cigaretter virker sammentrækkende på dine pulsårer.
  • Generelt sagt, skal du forsøge at undgå de situationer, du selv ved udløser et Raynauds anfald.

Kilde: Netdoktor

Mest læste artikler