Derfor bør du ALDRIG opbevare dine fødevarer i supermarkedets bæreposer

Plastposer er vel plastposer? NEJ, det er det ikke, og kender du heller ikke forskellen på bæreposerne fra supermarkedet, affaldsposer og den traditionelle frysepose, bør du læse med her.

Kender du også situationen, hvor du har mad til overs fra aftensmaden, men gerne ville slippe for at vaske fadet, den er i, op?

Kender du så også det, at man lige finder en skralde- eller supermarkedsplastikpose frem og stiller fadet ind i posen, for “det kan vel ikke skade – alle plastikpose er jo lavet af det samme”?

NEJ, plastikposer er ikke lavet af det samme og det kan faktisk være rigtig skadeligt ikke at kende forskellen på dem, man kan opbevare mad i, og dem, du skal holde langt væk fra dine madvarer.

Produkterne er forskellige

I Danmark er plasticbæreposer fra supermarkedet primært fremstillet af LDPE, som er Low Density Polyethylen. Polyethylen er en type plastic, som skaber nogle ret solide poser, som kan bruges mange gange og er lavet til at kunne bære op mod 15 kg.

Tager man et kig på fryseposen, som anbefales at bruge til opbevaring af mad, så er de faktisk også produceret af LDPE. Men den store forskel på de to slags poser findes i at bæreposerne fra supermarkederne er lavet af genbrugsplast og kan indeholde pvc, hvori der ofte findes ftalater. Ftalater er til for at gøre plasten blød, men er altså ikke noget, som bør være i kontakt med madvarer.

Overvej valget af poser

Netop fordi plastikposerne fra supermarkedet er en blanding af genbrugsplast, kan man ikke kan spore, hvor plasten i poserne stammer fra. Plasten kan altså have været i kontakt med alverdens kemikalier, UDEN at du ved det. Disse kemikalier kan du risikere vandrer fra poserne og over i madvarerne.

Så vælger du at sætte en kage eller rester fra aftensmaden i posen, kan stofferne vandre til madvarerne inden i posen, og det er jo et kæmpe sundhedsskadeligt problem.

Brug kun godkendte plasttyper

Skal du bruge plastik i forbindelse med opbevaring af din mad, så skal du holde øje med glas- og gaffelsymbolet. Dét symbol betyder nemlig, at plasten er fremstillet til brug i forbindelse med mad, og at du trygt kan bruge dem. Husk dog, at det kun er nogle poser, der er udviklet til at kunne bruges i fryseren, hvor andre ikke er det.

Vidste du?

I 2018 indførte Netto indført pant på deres plasic bæreposer. Pantordningen fungerer sådan, at kasseassistenten giver dig 1 kr. retur. ved returnering af din brugte Netto-plasticpose. Posen bliver derefter blive indsamlet og anvendes til genanvendelse.

Mest læste artikler