Derfor fejrer vi Fars Dag

Fars dag falder altid den 5. juni på Grundlovsdag – men hvorfor er det nu, at far har en særlig mærkedag tilegnet sig – vi kigger bag om traditionen, som har sin oprindelse helt tilbage i 1910.

Hvorfor fejrer vi Fars Dag? Fars Dags oprindelse


Ideen til Fars Dag blev undfanget af den amerikanske kvinde Sonora Louise Dodd i 1909.

Dodds egen far, krigsveteranen William Jackson Smart, havde opfostret hende og hendes fem brødre, efter at hendes mor var død i barselsseng. Som eneste datter mente hun, at hendes far fortjente at blive fejret på samme måde som mødre.

Dagen blev fejret i USA for første gang i 1910, på den tredje søndag i juni. Dodd valgte juni, fordi det var i denne måned, faderen havde fødselsdag.

I 1966 deklarerede præsident Johnson officielt den tredje søndag i juni som Fars Dag, og i 1972 gjorde præsident Nixon Fars Dag til en permanent national helligdag i USA.

Hvornår blev Fars Dag indført i Danmark?

Der gik 25 år, før Fars Dag blev introduceret i Danmark – det skete i 1935.

Fire år tidligere, i 1931, havde Sverige taget Fars Dag til sig, og i dag er Fars dag et verdensomspændende fænomen, som fejres på forskellige dage alt afhængig af, hvor du i verden du befinder dig.

Hvilken dato er Fars Dag?

I Danmark valgte vi at placere Fars Dag på samme dag som Grundlovsdag, altså 5. juni.

En enkelt gang, i 1949, forsøgte en gruppe nordiske handelsfolk at flytte Fars Dag fra juni til november, som var en af de stille måneder for købmændene.

Det ellers snedige forsøg på at lægge et halvt år mellem Fars Dag og Mors Dag og dermed fordele gavehandlen over hele året, bed dog ikke rigtig på os danskere.

Men det lykkedes i de øvrige nordiske lande, og den dag i dag bliver Fars Dag markeret anden søndag i november i Norge, Sverige, Island og Finland.

Hvad giver man på Fars Dag?

Ifølge data fra Google er de mest populære gavekategorier til Fars Dag værktøj, elektronik og tøj.

De senere år er det dog blevet mere udbredt også at give blomstergaver på Fars Dag.

Hos blomsterhandler-netværket Bloomit kan man fx berette, at blomstersalget på Fars Dag er steget fra at være stort set på højde med en almindelig dag for fem år siden, til at man i 2021 solgte fem gange så meget som normalt.

Du kan finde inspiration til flere gavetyper i vores gaveguide.

Du kan også vælge at give en oplevelse eller en personlige Far-kagemand, se vores tips til det her

Kilder: Nationalmuseet m.fl.Mest læste artikler