Genialt: 7 problemer kartofler kan løse

Kartofler er en populær og billige spise, som de fleste af os altid har i køleskabet. Derudover er de super brugbare - også til flere ting end du nok lige vidste. 

kartofler

Den populære spise, kartoflen, er et vidundermiddel uden lige – for faktisk kan kartoflen og dens saft klare mange ting, som ellers ville kræve andre (dyre) redskaber.

Læs videre og se, hvad du kan bruge den lækre knold fra natskyggefamilien til.

1: Fjerne rust

Dine knive er tilbøjelige til at blive rustne. Det sker fordi metallet bliver udsat for fugt. Fordi kartofler indeholder oxalsyre er de helt geniale at rense rusten af knivene med. Skær kartoflen i halv og gnid kartoflen mod metallet og lad kartoflens saft på halv-magisk vis, gøre kniven næsten så god som ny.

2: Rengøre glas

Du har sikkert allerede prøvet med våde aviser, diverse klude og sulfo, når vinduerne igen ser kedelige og beskidte ud.

Noget du sikkert ikke har prøvet er at halvere en kartoffel og “vaske” vinduet i dens saft. Hvis du efterfølgende tører vinduet af med en tør klud, når du en overflade sjældent set renere.

3: Behandle insektbid

Er du uheldig og har fået et eller flere irriterende insektbid, kan du behandle dem med kartoffel. Skær kartoflen ud og pres den mod det berørte område. Hvis det er et større bid, kan du påhæfte skiven med en hudvenlig tape. Kartoflen vil herefter betydeligt reducere kløe og smerte forbundet med insektbiddet.

Opskrift: Kartoffelsuppe med bacon

4: Puds dine sko

Er du løbet tør for pudsecreme? Det er intet problem, så længe du ligger inde med kartofler. Skær kartoflen og gnid den direkte på dine læderskos overflader. Ligesom med skocremen vil skoene overflade se mat og kedelig ud ved første øjekast, men lader du skoene stå med saften på i 7-10 minutter, kan du med en tør, blød klud få glansen tilbage – præcis som hvis du brugte skocreme.

5: Fjerne knust glas

Har du tabt et glas på gulvet, kan du halvere en kartoffel, og bruge den som “svamp” for at samle alle skårene op.

Har du ydermere en smadret pære stadig siddende i fatningen, presses den halverede kartoffel mod den smadrede ende, og pæren kan nu skrues ud, med kartoflen fungerende som “håndtag”.

Vinduespudsning uden striber – få succes hver gang

6: Reducér hævede øjne

Blandt mange ting, kan f.eks. for lidt søvn give dig hævede øjne. Tynde skiver af kartoffel kan afhjælpe dig med disse. Placer en skive på hvert øje og slap af med dem dér, de næste 20 minutter. Har du problemer med mørke render under øjnenene er kartofler også en redning – og rent faktisk med resultater der er langt bedre, end hvis man bruger agurkeskiver. 

7: Mod dug på spejlet

Vi kender alle situationen, hvor vi intet kan se i spejlet på badeværelset, fordi bruseren har været i gang. Men faktisk kan du, med blot en kartoffel, afhjælpe dette irriterende problem.

Gnub en halveret kartoffel mod spejlet og lad saften tørre ind. Er der striber fra kartoflens stivelse, kan du tørre let efter.

Tynde skiver af kartoffel kan afhjælpe dig med hævede øjne

Kilde: Thealternativedaily & Boldsky

Mest læste artikler