Er det farligt at bade lige efter jeg har spist?

Du skal vente en halv time med at bade efter du har spist. Den myte har de fleste af os fået at vide som barn, og siger det videre til vores egne børn. Men passer det? Læs med og find ud af svaret. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler

Ifølge Lis Keiding, som er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, kan unge og raske personer roligt bade efter de har spist, så længe de ikke har spist et meget stort måltid. Hvis du derimod er oppe i årene, syg eller svagelig, er det en god idé at vente 1-2 timer inden du går i vandet.

Da det er forskelligt fra person til person hvor længe du bør vente kan der ikke angives en bestemt alder for hvornår du skal begynde at vente. Spørg din læge til råds, hvis du er i tvivl.

Læs også: Forlystelsesparker i Danmark – den ultimative guide

Lis Keiding mener dog, er det er en god idé at sørge for at spise noget mad inden du tager en tur på stranden. Kroppen skal bruge energi til at bade og svømme, så det er vigtigt at du ikke undgår at spise.

Grunden til nogle personer bør vente skyldes, at kroppen begynder at bruge energi på at fordøje den mad du lige har spist, og der vil derved være mindre blod i ben og arme end ellers.

Risikoen for at du vil opleve kramper, hvis vandet er kold, er i den forbindelse større. Unge og raske personer vil hurtigt kunne få gang i kredsløbet igen, hvorimod det kan være svært jo ældre vi bliver.

Læs også: Rosensygdomme – sådan slipper du for dem

Der er ikke et entydigt svar

Det er dog ikke alle der er enige i, at det er nødvendigt at vente med at bade efter spisning. Forskere fra Norges idrætshøjskole mener ikke, at der er noget galt i at bade lige efter du har spist.

Det skyldes, at den eksisterende forskning på området ikke viser tegn på, at det kan øge din risiko for at drukne. 

Læs også: Hop sikkert på trampolin

Ifølge Anu Koivisto, som er ernæringsfysiolog ved eliteidrætscenteret Olympiatoppen, er det ingen grund til at vente. Ifølge hende, er det værste der kan ske, at du kommer til at kaste op, hvis du, lige som børn, leger og plasker meget rundt.

Faktisk viser forskning, at indtagelse af mad kan forbedre din evne til at svømme, så længe maden er letfordøjelig.  Hun mener dog, at det generelt kan være en god idé at vente lidt efter du har spist, hvis du skal udføre hård fysisk aktivitet.

Kilde: Samvirke & Videnskab.dk

Mest læste artikler