Forskere advarer mod alternativ behandlers påstand: Solcreme giver dig IKKE hudkræft

Over de seneste måneder har et opslag på Facebook om solcreme og hudkræft tiltrukket sig stor opmærksomhed på internettet. Nu afliver forskere myten om, at solcreme skulle være årsagen til hudkræft.

Alternativ behandler: Sollys er ikke den primære årsag til hudkræft

I et opslag på Facebook påstår den alternative behandler Martin Hejlesen Jensen, at sollys ikke er den primære årsag til hudkræft, men derimod solcreme.

I denne sammenhæng skriver Jensen:

“Sollys er ikke den primære årsag til hudkræft. Faktisk forhindrer sollys faktisk kræft! Der er 800 publicerede forskningsdokumenter der viser, at vitamin D (som produceres fra solens stråler) er beskyttende for mange kræftformer – herunder melanom.”

Nyd madlavningen i haven med et udekøkken.

Påstand under voldsom kritik

Hvis vi skal tro på Jensens påstand, er det således mangel på D-vitamin ved at bruge solcreme, som forårsager hudkræft, da kroppen forhindres i at producere D-vitamin, hvorfor risikoen for at udvikle kræft stiger. Denne påstand er dog under stor kritik.

I et interview med Videnskab.dk  konkluderer Hans Christian Wulf, som har været med til at lave Sundhedsstyrelsens retningslinjer for solbeskyttelse, at selvom det er sandt, at et sundt D-vitaminniveau er forbundet med lavere risiko for en række sygdomme, så er det meget lidt forskning, der indikerer, at D-vitaminmangel er årsagen til udvikling af hudkræft.

Derimod anbefaler WHO, Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, at alle beskytter sig med solcreme og at undgå direkte sol mellem kl. 12-15 i sommerhalvåret.

Den rette solafskærmning er vigtig for dit hus.

Få minutter i solen er nok

Den primære årsag til, at der er flere mennesker i Norden som udvikler hudkræft, er at vores lyse hud i højere grad påvirkes af Solens UV-stråler. Dette forværres desuden af utilstrækkelig brug af solcreme under solbadning.

Forskning viser derudover, at vi kun behøver at blive udsat for sollys i få minutter om sommeren for at dækket vores D-vitaminbehov. Hvis mere end en fjerdel af huden på kroppen er eksponeret, giver det endda ekstra D-vitamin.

Hans Christian Wulf fastslår derfor til Videnskab.dk, at det ikke nytter noget at eksponere sin hud i overdreven grad for direkte sollys i sundhedens tegn – og slet ikke uden solcreme.

Sørg for at sikkerheden er i top, når det gælder trampolinen i haven.

Kilde: Videnskab.dk

Mest læste artikler