Af Helle Møller Riis, idényt nr. 4, 2006
Jorden under os er fyldt med historier og dyr fra fortiden, og hvis du og din familie støder på noget spændende under arbejdet i køkkenhaven, ved sommerhuset eller på en ferietur i det fri, så er det vigtigt, at I behandler det med størst mulig omhu. Når oldtiden dukker op af jorden, kan det nemlig have stor betydning for hele vores fælles historie. Du skal derfor være nænsom, hvis du finder noget anderledes i undergrunden. Fund fra vores oldtid deles ind i to kategorier: danefæ, der er alle menneskeskabte genstande som pilespidser og flinteøkser, der har betydning for dansk kulturhistorie – og danekræ som er dyr, fossiler, mineraler og meteoritter – naturhistoriske fund, der har betydning for den naturhistoriske arv. Danekræ, som spøgelsesmyggen og hajtænderne fik først deres egen status i 1990, de er derfor mindre kendte end danefæ, men lige så vigtige.
Danekræ gælder: Sjældne og forstenede planter og dyr, hele kranier og dyreskeletter, sjældne mineraler og krystaller, meteoritter. |
Lad det ligge
Hvis du finder et danekræ, bør du notere findestedet og kontakte det nærmeste naturvidenskabelige museum. Lad det endelig ligge.
Bliver dit fund erklæret for et ægte danekræ, vil du modtage en dusør, og samtidig kan du glæde dig over, at du og andre kan se dit danekræ på museum.