5 madvarer der hjælper dig med at falde i søvn

Vil du gerne sove bedre, så er her 5 madvarer, som kan hjælpe med til at gøre dig parat til en god nats søvn. Det er mad, der er fuld af tryptofan, melatonin, serotonin og andre naturlige sovepiller. 

mand der sover

Søvndyssende madvarer

Den mad, du indtager, har indflydelse på din søvn. Vi tænker ikke here på store ædegilder, der fortsætter, indtil hele selskabet falder om af træthed. Heller ikke på naturens egne sovepiller, der slår dig ud som som en hammer. Vi tænker på madvarer, der indtaget i de rette doser og på de rette tidspunkter kan være med til at hjælpe søvnen på vej.

De fleste af fødevarerne på vores liste indeholder aminosyren tryptofan, som er et stof, som kroppen ikke selv kan producere. Det er ikke selve tryptofanen, der fremkalder døsigheden, men derimod dels hormonet melatonin, som tryptofanen er katalysator for, eller “lykkestoffet” serotonin.

Her er 5 fødevarer, der kan have en god indvirkning for folk, der får for lidt søvn. 

 

 
Mørk chokolade er god for søvnen. Det er lys mælkochokolade derimod ikke.   

1. Slap af på mørk chokolade 

Det er ikke alt chokolade, der egner sig til en snack i timerne, før du skal sove. Ganske vist indholder chokolade koffein, som også er speed-stoffet i kaffe. Den mørke rene chokolade indeholder dog også serotonin, som er et stof, der bliver dannet fra tryptofan. Serotonin er et stof, der populært sagt er med til at fremkalde en følelse af afslappethed og tilfredshed.

Lys chokolade har ikke den samme søvnfremkaldende effekt som mørk chokolade. De fleste chokoladebarer på lys mælkechokolade indeholder for eksemepel tyrosin, som er katalysator for dopamin, der snarere et stof, man forbinder med ophidselse og rastløshed

 
Masser af magnesium i mandler.  

2. Muskelafslappende mandler

Mandler indeholder både tryptofan og magnesium, som har en muskelafslappende virkning. En mindre håndfuld mandler er derfor god at lægge ind i late-night-rutinen, hvis du gerne vil falder lidt lettere i søvn.

Læs mere: Supersunde mandler og andre nødder, som brandbeskattes i Danmark

 
Kirsebær er fulde af melatonin, som er et stof, der er godt til at understøtte søvn.  

3. Kirsebær

Friske kirsebær kan man ikke få nok af. De er fulde af vitaminer og antioxidanter og smager som en drøm. Som en ikke ubetydelig bonus er de også gode til at falde i søvn på. Kirsebær har nemlig et naturligt højt indhold af hormonet melatonin, som kontrollerer dine sovecyklusser, og som kan være medvirkende til at fremkalde en sund søvnighed. 

Læs også: 10 ting, der gør dig træt

 
Bananer til den lille sult inden sengetid.  

4. Bananer – pil en sovepille

Æbler eller bananer til den lille sult inden sengetid? Bananer til enhver tid! Bananer indeholder både rigelige mængder af den melatonin-fremkaldende aminosyre tryptofan samt de muskelafslappende stoffer magnesium og potassium, som i øvrigt er henholdsvis det 12. og det 19. grundstof i det periodiske system.

 

 
Warm milk anyone?  

5. Varm mælk som nightcap

Det er en standardscene i gamle engelske tv-serier, at mor i de sene aftentimer kommer ind med en kop varm mælk til børnene i pyjamas. Det var nemlig nogle gode mødre, der befolkede de gamle film. Mælk indholder rigeligt med tryptofan, der som bekendt hjælper børnene og andre søvntrængende mennesker godt på vej mod drømmeland. 

Kilde: Telegraph.co.uk

Mest læste artikler