Chutney og pickles

Pickles, tomatmarmelade og chutney gør frikadellen eller rullepølsemadden til en himmerigsmundfuld.

Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 7, 2005
Fotos: Marianne Bjerre

Agurkepickles
Skræl agurkerne, flæk dem på langs og fjern kernerne med en ske. Drys dem med salt, og lad dem trække i en time.
Bring eddike, sukker, vand og syltekrydderier i kog, og lad lagen koge i 5 min.
Skyl saltet af agurkerne, skær dem i passende stykker, og læg dem i rene og atamonskyllede glas. Drys med dild, og hæld den kogende lage over.
Opbevar de færdige picklesglas mørkt og koldt.
Tip: Server agurkerne til paté, stegte kødretter, på rugbrødsmadder og i sandwich. Husk altid at opbevare glassene i køleskabet efter åbning.

Ingredienser:
4 agurker
1⁄2 dl salt
1⁄2 l hvidvinseddike eller hvid balsamico
1 dl sukker
1 dl vand
1 brev syltekrydderier
1⁄2 dl dildkviste

Foto: Marianne BjerreTomatmarmelade
Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad simre til konsistensen er tyk. Hæld marmeladen på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.

Ingredienser:
3⁄4 kg flåede, hakkede tomater
1 finthakket løg
1 tsk. knust eller friskrevet ingefær
1⁄2 tsk. sambal oelek (knust chili)
2 spsk. hvid balsamico
100 g lys muscavadosukker

Løgpickles
Giv løgene et hurtigt opkog, så er de nemmere at pille. Bring eddike, salt, sukker og krydderier i kog, tilsæt løg og lad koge i 5 min. Kom løgene på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt. Foto: Marianne BjerreTip: Løgene smager rigtig godt til paté, rullepølse, hamburgerryg,skinke og oksesteg.
Prøv dem også til en god, stærk ost.

Ingredienser:
1 kg perleløg eller små skalotteløg
3⁄4 l eddike
3⁄4 dl salt
11⁄2 dl sukker
4-5 små hele chilier
3 laurbærblade
2 tsk. sennepsfrø
1⁄2 tsk. gurkemeje

Rabarberchutney
Skyl rabarberne, og skær dem i mindre stykker.
Bring hakket løg, eddike, sukker, salt og krydderier i kog og lad det koge godt ind.
Kom rabarber ved, og lad spilkoge, til rabarberne er møre. Hæld chutneyen på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.
Tip: Brug de sidste rabarber til chutney, og nyd den i løbet af vinteren til fx. kylling- og kalkunsteg.

Ingredienser:
1 kg rabarber
1 hakket løg
1 dl æblecidereddike
4 dl sukker
1 spsk. salt
1 tsk. hel nellike
1 stang kanel
1 spsk. paprika

Ananaschutney
Bring limesaft, ananassaft, chili, ingefær, sukker,
salt og krydderier i kog. Tilsæt ananas og abrikos, bring det hele i kog og lad spilkoge i 5 min. Foto: Marianne BjerreKom chutneyen på rengjorte atamon-skyllede glas og opbevar dem mørkt og koldt.

Tip: Server chutneyen til risretter, stegt kød, roastbeef, ost og i sandwich.

Ingredienser:
Saften fra en lime
1 dl ananassaft
2 tørrede chilier
2 skiver skrællet ingefær
1 dl sukker
1 spsk. salt
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. sorte løgfrø eller nigella
1 tsk. sennepsfrø
400 g ananas i terninger
75 g tørret abrikos i terninger

Mest læste artikler