Opskrift på hjemmelavet citronmåne

Denne hjemmebagte citronmåne har ikke lussing-sød og kunstig gul glasur. Den er rørt med frisk citronsaft og har trukket med frisk, reven citronskal. Opskriften stammer fra bogen 'Den lille sure - En presset historie om citronen'

citronmåne

Fuld- eller halvmåne? Firmaet Dancake lancerede i 1968 en halvmåneformet citronsandkage med gul glasur. Dermed var den velkendte citronmåne stået op over Danmark, og traditionen for at bage halvcirkelformede citronsandkager skabt.

De fleste kageforme er nu engang runde, så det, man bager, er naturligvis en fuldmåne. Men den hjemmebagte
kage smager til gengæld så godt, at to halve sagtens kan få ben at gå på. Eller hvad med at give en fin og hjemmebagt citronhalvmåne, næste gang en buket blomster er på tale?

Det er råvarernes kvalitet og ikke mindst mængden af dejlig citron, der gør den store og afgørende forskel
på en måne nede fra tanken og en saftig og uimodståelig hjemmebagt citronmåne.

Denne hjemmebagte citronmåne har ikke lussing-sød og kunstig gul glasur. Men en glasur, der er aromatisk, syrlig og bare svagt gul, netop fordi den er rørt med frisk citronsaft, der ydermere har trukket med frisk, reven citronskal.

Ingredienser til citronmåne

Kagen

 • Smør og hvedemel til formen 
 • 200 g blødt smør 
 • Fint havsalt 
 • 175 g sukker (i alt) 
 • 4 mellemstore friske æg (tempererede)  
 • Reven skal af 1½ lille til mellemstor økocitron 
 • 160 g hvedemel 
 • 40 g kartoffelmel 
 • ½ tsk. bagepulver

Citronlage 

 • Saft af 1½ økocitron 
 • 150 g sukker

Citronglasur

 • Fintreven skal af 1 økocitron + saften
 • 140-160 g flormelis

Fremgangsmåde

 1. Tænd ovnen på 180 grader. Smør en springform (26 cm), drys den med mel, og bank det overskydende mel ud. 
   
 2. Rør smør, 3 knivspidser fint havsalt og 120 g af sukkeret lyst og cremet. Rør 8-10 minutter på maskine eller mindst 15 minutter ved håndkraft.  
 3. Del æggene i blommer og hvider. Saml hviderne i en røreskål for sig, og pisk æggeblommerne – én ad gangen – i smør og sukker. Pisk grundigt og længe mellem hver af blommerne. Kom resten af sukkeret og en knivspids fint havsalt i skålen til hviderne. Pisk det, til hviderne er stive, og skålen kan vendes, men ikke længere. Vend 2-3 skefulde af æggehvideskummet i dejen, og tilsæt derefter den revne citronskal. 
 4. Sigt mel, kartoffelmel og bagepulver sammen, og fold det i dejen ad to omgange. Fold resten af æggehvideskummet i dejen, og hæld den i formen. Glat dejen ud, så overfladen er en anelse hul i midten (kagen vil naturligt hæve op i midten).
 5. Sæt kagen i ovnen, og bag den i ca. 45 minutter. Tjek med en pind, om den er gennembagt, der må ikke hænge dej ved. Tag kagen ud af ovnen, og lad den blive i formen.
 6. Kog citronsaft og sukker i 5-6 minutter til en lage. Øs lagen over den lunkne kage (stadig i formen), og lad den blive helt kold.
 7. Bland citronsaft og fintreven skal i en skål, og lad det trække i ca. 15 minutter, så skallens aromatiske olier trænger ud i saften. Si det igennem en tæt sigte, og rør den aromatiserede saft med flormelis til en passende, ret sej glasur.
 8. Skær kagen igennem, hvis den skal blive til citronhalvmåner. Fordel glasuren over kageoverfladen, og smør den glat ud med en paletkniv, som fugtes let efter behov undervejs. Lad glasuren tørre, før kagen håndteres.

Opskriften er et uddrag fra ‘Den lille sure – En presset historie om citronen‘. Bogen udgives af Gyldendal.

citronmåne

Mest læste artikler