Den mest danske kogebog udkommer igen

Den mest danske kogebog udkommer igen

Vi kender alle 'God mad let at lave', som udkom første gang i 1973. Den bliver kaldt danskernes madbibel. Nu fås kogebogen i ny version - vi bringer eksklusivt tre opskrifter fra den.

Twitter Print

Vi bliver aldrig trætte af kogebøger – og slet ikke dem, som samler den danske madlavningsarv. ‘God mad let at lave’ har en lang tradition bag sig, og da bogen udkom for første gang i 1973, så danskernes madplaner noget anderledes ud. 

En af de allerstørste forandringer er, at vi spiser sundere og mere grønti dag. 
Nu udkommer en ny og opdateret version af bogen hos forlaget Lindhardt og Ringhof, og selvom der er flere opskrifter og husholdningstips til den moderne familie, fastholder forfatterne også mange af de grundelementer, som de allerførste oplag indeholdt. Fx er der ingen grund til at skabe revolution indenfor surdej, og en fisk fileteres nu engang bedst på én måde.

Den nye udgave af kogebogen udkommer d. 20. november 2015, men vi har fået lov til at tyvstarte her.

Den mest danske kogebog udkommer igen

3 nye opskrifter fra ‘God mad let at lave’

Æblekage

  • 1 portion æblegrød
  • 15-20 tvebakker
  • 2-3 spsk sukker
  • ca. 30 g smør
  • 2 dl piskefløde 
  • evt. ribsgelé

Kog grøden og afkøl den. Læg tvebakkerne i en plastpose, og knus dem med en kagerulle, så de bliver til rasp.
Bland raspen med sukker. Smelt smørret på panden og rist raspen heri ved ikke for kraftig varme. Vend raspen hele tiden. Hæld den op og lad den afkøle. Pisk fløden. Læg grød og rasp lagvis: 3 lag rasp og 2 lag grød. Pynt med flødeskum og gelé.

Den mest danske kogebog udkommer igen

Fisk i karry

  • 600-800 g lange-, sej- el. torskefilet
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 squash
  • 2 porrer
  • 20 g smør
  • 1 spsk. karry
  • 1. dl hvidvin el. æblecider
  • 1/2 tsk. salt
  • friskkværnet peber
  • 1 dl fløde

Tilbehør

  • løse ris el. pasta
  • brød

Skyl og tør fileterne, gå dem efter for ben. Skær fisken i 4-8 stykker. Skræl løget og skær det i skiver. Rens og skræl gulerødderog skær dem i stave. Rens squashen og skær den i stave. Snit porrer i tynde skiver og skyl dem grundigt. Svits løg, gulerødder og porrer i smør og karry i en sauterpande. Tilsæt vin el. æblecider, salt og peber. Kog det under løg ca. 3 min. Tilsæt squash og kog 1 min. Smag til med salt og peber. Hæld fløden ved. Løg fiskestykkerne over grønsagerne. Kog videre under løg, ca. 3-5 min., el. til fisken er fast og ugennemsigtig.

Den mest danske kogebog udkommer igen

Svampegratineret selleri

  • 1 lille knoldselleri
  • vand
  • 250 g spinat
  • salt

 Svampestuvning

  • 300-400 g svampe, fx
  • portobello, karljohan eller
  • champignoner
  • 20 g smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 2. dl fløde
  • salt og friskkværnet peber
  • 4 spsk. friskreven parmesan

Sådan laver du svampegratineret selleri

Skræl sellerien, skær den i 1-2 cm tykke skiver, og kog dem halvmøre ca. 3 min. Løg dem i et smurt ovnfast fad. Damp spinaten med lidt salt og fordel den på selleriskiverne. Rens svampene, skær dem evt. i mindre stykker og svits dem i smørret. Drys melet over. Rør fløden i ad et par gange. Kog stuvningen igennem og smag den til. Kog stuvningen ind, hvis svampene har saftet meget. Spæd den med mere væske, hvis de slet ikke har saftet. Fordel svampestuvningen over selleri og spinat. Drys parmesan over. Gratiner retten 10 min. i ovnen ved 225Åã, sluk og lad den stå 5 min. før servering.

 

Den mest danske kogebog udkommer igen

Twitter Print

Mest læste artikler