Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Bagepapir – et uundværligt køkkenredskab

Vi bruger bagepapiret for at undgå at skrubbe bradepanderne for fastbrændte madvarer. Men vi bør nok genoverveje vores magelighed – vi betaler nemlig en pris.

Bagepapir indeholder fluorstoffer

Bagepapir er typisk overfladebehandlet med fluorstoffer eller silikone for at gøre papiret fedt- og vandafvisende. På den måde mørner papiret ikke på grund af vand, ligesom maden heller ikke brænder fast i papiret. 

Fluorstoffer er et hormonforstyrrende stof, som særligt i forbindelse med opvarmning vandrer lettere over i din mad. Dette er et problem, eftersom vi typisk bruger bagepapir til mad, der skal i ovnen. Desuden er det påvist, at særligt fedtholdige madvarer optager flere af de farlige stoffer.

Derfor bør du undgå flourstoffer

Fluorstoffer er problematiske fordi de ophober sig i vores organer såsom nyrer og lever.

Fluorstofferne er mistænkt for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende, sænke mænds sædkvalitet, gøre vaccinationer virkningsløse og øge risikoen for abort. Ja, listen med gode grunde til at stoppe forbruget af bagepapir er lang.

Men det er faktisk ikke det hele.

Ikke nok med at det er skadeligt for dig, så er det også skadeligt for miljøet. Bagepapir er svært at nedbryde og ender i spildevandet – og på den måde også tilbage i kredsløbet og i din krop.

Andre ting, der indeholder fluorstoffer

Det er ikke kun bagepapir, som kan indeholde de skadelige fluorstoffer.

Fluorstofferne findes blandt andet også i:

  • Pizzabakker
  • Madpapir
  • Mikrobølgepopcorn
  • Paptallerkener
  • Bil- og skivoks

5 tips til at undgå fluorstoffer

1. Brug så vidt muligt alternativer til ting, som indeholder fluorstoffer. Eksempelvis kan du spise pizza af en tallerken og ikke af pizzabakken, ligesom du bør lave popcorn i en gryde og ikke i mikroovnen med pop-selv-popcorn.

2. Køb svanemærkede produkter. Svanemærkede produkterne må ikke indeholde flourstoffer. Der findes blandt andet svanemærket bagepapir, som ikke indeholder de skadelige fluorstoffer.

3. Gør jævnligt rent og luft ud. Perfluorerede stoffer bliver med tiden slidt af møbler, tøj og sko. Stofferne vil derfor blande sig med støv og hvirvle rundt i luften.

4. Fluorstofholdigt støv kan vaskes af, så sørg for at vaske hænder.

5. Forhold dig kritisk til produkter og stil spørgsmål til, om produktet indeholder fluorstoffer.

Kilde: Forbrugerrådet TÆNK

Mest læste artikler