Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Twitter Print

Livet er for kort til kedelige ris

Nogle gange smager ris bare kedeligt. Saucen eller tilbehøret kan hjælpe lidt på det, men helt tilfredsstillende bliver det alligevel aldrig.

Du kan selvfølgelig anskaffe dig en riskoger, som så kan stå og fylde i skabet eller på køkkenbordet. Men måske skulle du i stedet begynde at kræse lidt mere for din ris med skylning, iblødsætning og skarpe kogetider til de forskellige ristyper. Se her, hvad du kan gøre for at højne rissmagen derhjemme. 

Skyl, rens og sæt i blød

Vi ved det godt alle sammen: risen bliver mere velsmagende, hvis den har ligget lidt i blød. Den luksus er der ofte ikke overskud eller tid til i en travl hverdag. Hvis du vil højne rissmagen, er det dog på præcist disse områder, at du skal sætte ind.  

Skyl og ren risen

Begynd med at rense risen under rindende vand. Det fjerner overflødig stivelse og andre urenhenheder, som bidrager til at gøre risen klæg og tung. 

Sundere at lægge risen i blød

Alle typer af ris kan kun blive bedre af at blive sat til at trække i vand:

  • Det vil gøre risen lettere at fordøje.
  • Det giver risen bedre mulighed for at absorbere vandet.
  • Det vil forkorte kogetiden.
  • Som en ikke ubetydelig ting reducerer det også forekomsten af et stof som arsenik i risen.

Iblødsætning bidrager også til, at den organiske syre i risen, fytinen, bliver nedbrudt. Fytin er med til at holde sunde næringsstoffer som magnsium og calcium bunden i risen. Disse stoffer bliver lettere at indoptage for os, hvis risen har fået lov til at ligge i blød i et stykke tid. 

Hvor lang tid skal risen ligge blød?

De fleste kokke lader risen ligge i blød i 20 til 30 minutter, og det kan man for mange rissorters vedkommende godt nøjes med. Det drejer sig blandt anden om kendte ristyper som basmati og jasminris. 

Brune ris kan med fordel ligge i blød en halv til en hel time. Vilde ris må meget gerne ligge i blød natten over eller i 6 til 8 timer. 

Forholdet mellem ris og vand

Skal risen være perfekt, så er det også nødvendigt at være omhyggelig med at ramme det rette forhold mellem ris og vand.

Langkornede ris, basmati og jasminris skal koges med vand i forholdet 1 kop ris til halvanden eller 1 3/4 kop vand.

Det tager længere tid at koge vilde ris og få risene til at absorbere vandet, så her skal du operere med forholdet 1 kop ris til 3 kopper vand. 

Hvor lang tid skal risen koges?

Ris, der koger uden låg.  
Sæt så det låg på! Ris skal altid koges under tætsluttende låg.   

Sådan koger du hvide ris

Lad risene simre med låg på ved medium til lav varme. Det vil typisk tage 15-20 minutter. Hvis risen har ligget i blød, så kan 10 minutter på komfuret vise sig at være nok. 

Brune og vilde ris

Forskellen i kogetid er endnu mere udtalt, når det drejer sig om brune ris eller vilde ris, der enten har eller ikke har ligget i blød.

Koger du vilde eller brune ris direkte fra posen med låget på, vil det tage 45-50 minutter, før risene er færdige. Har risene ligget i blød, kan du ofte skære kogetid ned til kun ca. 20 minutter. 

Kog ris med låget på 

Ligegyldigt hvordan du koger dine ris, så sørg for at koge risene hele vejen igennem MED LÅGET PÅ. Et lille smugkig kan være med til at ødelægge dit forsøg på at koge ris, der er lige så perfekte som dem, du får i de bedste restauranter. 

Twitter Print

Mest læste artikler