Der er nu noget over en hjemmebar. Ikke nødvendigvis som et møblement med disk og stole, men mere det udvalg af forskellige typer af spiritus, begrebet dækker over.
Når jeg har gæster eller selv er på besøg, er det da også ofte noget af det, der bliver vist frem, ligesom et forårsklart drivhus eller en ny bil.
For så vidt har du en hjemmebar, når du har blot én flaske. På den måde er det en hobby, hvor alle kan være med, og som du kan udbygge i dit eget tempo.
Hurtigt vil du dog finde glæden i at købe flere flasker og med tiden også flasker, de færreste har, for på den måde at skabe din egen identitet. Det handler om din person og din passion, og jo mere din hjemmebar afspejler dét, jo mere spændende vil det være for dine gæster at gå på opdagelse i dine flasker.
Køb hellere færre, men bedre spiritusser, i stedet for udelukkende at fokusere på mængden. Det er dog ikke altid et spørgsmål om penge, for afhængigt af typen kan du få gode flasker til forholdsvis få kroner.
I din opbygning af hjemmebaren er det vigtigt, at du gør dig klart, hvilke typer cocktails du vil servere for hvilke gæster. I mit forslag lægger jeg op til en blandet bar, der kan tilgodese så mange som muligt til forskellige formål.
Alkohol
Bitter:
Hav altid en flaske koncentreret bitter stående. Den går igen i mange cocktails, og på grund af de små mængder, der skal i, kan den holde i mange år. Af drikkelige bittere er fx Campari uundværlig til mange cocktails.
Bourbon:
Den amerikanske majswhiskey er det bedste valg i en Old-Fashioned. Bourbon er også god rent eller med is.
Likør:
Mange cocktails som fx Grasshopper kræver likør som en af ingredienserne. Tag derfor bestik af situationen og køb de likører, der dækker dit behov.
London Dry Gin eller Dry Gin:
En allround type, der går til det meste, både en klassisk Gin og tonic og mange cocktails som fx Bramble.
Rom, lys:
Uundværlig til fx Mojito.
Rom, mørk:
Giver med sin sødme en ekstra dimension til din cocktail som fx i en Mai Tai.
Triple sec:
Giver smag og dybde i en Singapore Sling. Den kan også drikkes rent med is til en dessert.
Vermouth, dry:
Den er tør, og det skal den være. Ellers får du ikke det bedste frem i din Dry Martini.
Vermouth, sød:
Vælg en lidt dyrere udgave, for så får du en sødmefuld vermouth, perfekt til en Hanky-Panky.
Vodka uden smag:
Med en neutral spiritus har du flere valgmuligheder i dine cocktails. Det eneste rigtige valg til en Cosmopolitan.
Whisky:
Vælg en god single malt til fx Rob Roy. Du kan også nyde den rent.
Øvrige ingredienser
Næst efter alkoholen er der endnu et par ingredienser, du ofte vil få brug for, når du skal mixe cocktails.
Citrusfrugter:
Mange cocktails indeholder friskpresset saft fra citron, lime eller andre citrusfrugter. Opbevarer du dem i køleskabet, kan de holde sig op til fire gange så lang tid. Brug altid ikke-sprøjtede frugter.
Som supplement bør du have et lager af tørrede frugter. 70 procent af citrusfrugter består af vand, og i dehydreringen – eller tørringen – fordamper vandet, mens smagen bliver. Du kan tørre dine citrus-skiver selv, enten i en dehydrator eller i en ovn på 50 grader i et lille døgns tid.
Sukker:
Det afhænger af cocktailen, hvilken type der egner sig bedst. I de tilfælde, hvor der benyttes rørsukker, anbefaler jeg en økologisk.
Sukkersirup:
Ja, du kan lave det billigere og ganske nemt selv. Men hav alligevel en færdigblandet flaske stående, hvis der kommer uventede gæster.

Opbevaring af spiritus
Flasker til hjemmebaren bliver som udgangspunkt købt med det formål, at de skal tømmes. Ikke nødvendigvis med det samme, men på et tidspunkt. Alligevel er der grund til at passe godt på dem, så de kan holde sig så lang tid som muligt.
Allerførst gælder det om at finde en god placering, hvor du også har let adgang. Hvis du sætter dem ind bagerst i det nederste køkkenskab, er det hverken ligetil at vise samlingen frem eller mixe noget smart i en fart. Dermed går fidusen tabt.
Brug i stedet en reolhylde, et vitrineskab eller en barvogn, og sørg for, at temperaturen er så stabil, som den nu kan være, og undgå direkte sol. Spiritus, åbnet eller uåbnet, skal opbevares stående for ikke at fortære proppen eller skruelåget.
Uåbnet spiritus
Spiritus kan ikke mugne, og derfor vil uåbnede flasker som udgangspunkt ikke miste smag eller farve. Infuseret spiritus, som fx gin med bærsmag, kan dog med tiden miste farve, hvis den står for længe.
Åbnet spiritus
Selvom en flaske er åbnet, kan den godt holde sig. Alligevel vil den efter to-tre måneder begynde at miste smag og aroma.
Det er tydeligt med en flaske røget whisky, hvor den ellers intense duft kan ændre sig til blot en antydning. Hvis du bruger den åbnede spiritus i en cocktail, er forskellen dog ikke så stor, som hvis du drikker den rent.
Uanset hvad skal du altid sørge for, at proppen sidder tæt, så luften bliver ude og smagen inde. Nogle propper har det med af sig selv at glide en smule op ad flaskehalsen og dermed lukke luft ind, så her kan det være nødvendigt at sætte et stykke tape på. Er du i tvivl om det mindste, så duft til indholdet.
“Bottle Kill”
Har du en velassorteret hjemmebar, har du med rimelighed lyst til at smage flaskerne på skift. Problemet er, at du står tilbage med mange åbnede flasker og dermed potentielt med spiritusser, der kunne have været bedre.
Ja, jeg ved, at det er svært, for jeg overholder det ikke altid selv, men næste gang du fx skal have en Gin og tonic, så tag en af de allerede åbne ginner. Gør en fest og en dyd ud af at tømme flasken for dens sidste dråber, det såkaldte Bottle Kill.
Spiritus på køl
Vermouth, portvin, sherry og likører som Cointreau, Crème de Mûre og Chartreuse skal på køl efter åbning. For nogle betyder det mindre, men min erfaring er, at spiritussen både i smag og styrke kan holde sig længere på denne måde.
Cremelikører som Baileys og Tia Maria skal efter åbning altid opbevares på køl, men på grund af flødeindholdet har de kun en holdbarhed på nogle få dage.
Mange flasker på køl ad gangen kan blive en udfordring i hjemmet. Derfor har jeg taget konsekvensen og har købt mit eget køleskab, så jeg kan have mine flasker i fred.
Teksten er et uddrag fra bogen ‘Cool Cocktails – tipsy tricks og herlige historier’, der er skrevet af Bo Nygaard Larsen og udkommet på Muusmann Forlag.
