Dit drikkevand er fyldt med gift: Se hvor meget

Over halvdelen af de danske vandboringer er forurenet med gift. Det er en stigning på cirka 130 procent siden 2016. Se hvor farligt vandet er i din kommune.

Danske vandværker råber vagt i gevær over de store mængder af gift og pesticidrester, som findes i vandboringer og i dit drikkevand. I sidste ende kan det betyde, at vi risikerer at løbe tør for rent vand i vandhanen. Det skriver Ekstra Bladet.

Flere årtier med forurenet drikkevand

Giftresterne stammer både fra landbruget, industrien, kommunerne og private borgere, som hver dag er med til at øge niveauet af forurening i drikkevandet. Walter Brüsch er politisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, og han er også bekymret for drikkevandets tilstand.

– Det er meget alvorligt, og selvom vi forbyder alle pesticider lige nu, vil der gå 30-40 år, før vi igen har rent grundvand, siger han.

Der er fundet et eller flere giftstoffer i 57,9 procent af alle aktive boringer, og i 11,7 procent er mængden over de tilladte grænseværdier. Gennem de seneste år, er antallet af forurenede boringer steget år for år.

Sådan står det til hjemme i din vandhane

Du kan selv undersøge om der er uønskede stoffer i dit drikkevand ved at besøge GEUS hjemmeside for den nationale boringsdatabase. Her kan du indtaste dit vandværk og se analyser af vandprøver fra dét vand, som ender hjemme hos dig.

  1. På højre side af hjemmesiden kan du klikke på ‘søg i Jupiter via formular’, og herefter klikke på fanen ‘anlæg’.
  2. I feltet ‘navn’ kan du søge på dit vandværk. Du kan finde navnet på dit vandværk på din vandværksregning.
  3. Du kommer ind på dit vandværks hjemmeside ved at trykke på vandværksnavnet.
  4. Her skal du finde den side, som hedder ‘rentvandsprøver’ og ‘vis alle analyser for (…) vandværk’. Nu kan du se hvilke stoffer, som er i dit drikkevand, også dem, som ikke er skadelige.
  5. Gå ned til ‘Pesticider, nedbrydningsprodukter og beslægtede stoffer’. Her kan du se om der er giftrester i vandet. 

Hvis du er bekymret for drikkevandet derhjemme, er der desværre ikke meget, som du selv kan gøre for at forbedre vandets tilstand. Vand på flaske, rensningsmaskiner og forskellige filtre er ikke nogen garanti for rent drikkevand. Ifølge Walter Brüsch kan du bedst bidrage til rent dansk drikkevand ved at købe produkter, som er produceret uden brug af sprøjtegifte og dermed mindske brugen af pesticider, som til sidst ender i grundvandet.

Mest læste artikler