Fem nemme genveje til grøn morgenmad

Du kan let gøre frugt og grønt til en naturlig del af morgenrutinen - også i en hektisk hverdag. Se, hvordan her. 

Gulerøder, spidskål og broccoli … At spise sundt og indtage rigelige mængder af grøntsager står højt på manges ønskeliste, men hverdagen står ikke altid mål med ambitionen.

Faktisk er hver femte danske børnefamilie utilfredse med mængden af grønt, der ryger indenbords i hverdagen. Det viser en undersøgelse lavet af Dansk Gartneri, der også afslører, at det især er ved ét måltid at danskerne halter efter – nemlig morgenmaden. 

Spiser du seks om dagen 

Følger vi fødevarestyrelsens råd, skal vi spise mindst 300 gram grøntsager og 300 gram frugt om dagen. Der er altså god grund til at komme godt fra start og få masser af sunde sager på morgenmadstallerkenen eller i havregrødsskålen. 

Derfor har Dansk Gartneri og EU med kapagnen Sæson samlet fem grønne genveje til stressfri morgener med sund samvittighed. Find inspiration til din egen morgenrutine her. 

1. Fiks morgenmaden om aftenen

Populære bowls og overnight oats bliver kun bedre af at være lavet i god tid, og er derfor oplagte morgenmadskandidater for den travle familie. Og så kan de faktisk holde et par dage i køleskabet. Prøv en lækker køleskabsgrød – og top den med sæsonens frugt – fx saftige æbler.

Kold morgenmadsgrød med frugt og nødder. Foto: Line Falck

2. Brug frugt og grønt i bagværk

Det er nemt at rive frugt og grøntsager og snige dem ind i bagværk. Her er det kun fantasien, der sætter grænser. Det smarte ved bagværk er, at det kan bages i weekenden, holde sig friskt i fryseren og tages ud aftenen før.

Tip

Få hele familien ud ad døren med smag og duft af nybagt brød ved at give brødet 30 sekunder på brødristeren. Kast dig ud i grønt bagværk med sprøde æbleboller eller saftige rødbedeboller.

 Rødbedeboller. Foto: Line Falck

3. Planlæg dit pandekageparty

Om vi er 0-99 år elsker vi pandekager! Heldigvis kan havregrød-, kartoffelrester og revne grøntsager fra aftensmaden nemt konverteres til lækre, sunde pandekager. Steg pandekagerne om aftenen eller i weekenden, og frys dem ned. Så er det nemt at holde pandekageparty selv en travl hverdagsmorgen. Prøv pandekager med persillerod.

Revet persillerod i pandekagedejen. Foto: Henrik Freek

4. Smoothly operated smoothies

Smoothies er en af de nemmeste måder at snyde mange grøntsager i både børn og voksne. Forbered frugt og grønt til blenderen aftenen før, og hav frosne bananer eller bær i fryseren. Så skal du bare tænde for blenderen, smide en frossen banan i, og vupti! Så har du en supersund smoothie. Slurp en sund rødbede-æble smoothie

Tip

Har du lavet for meget smoothie, så frys det ned i ispindeforme. Sunde is er et sikkert hit.

Smoothie med rødbede og æble. Foto: Betina Hastoft

5. Variation over havregrød

Havregrød er en favorit, og det kræver kun en lille smule fantasi at få listet grønt ind i den traditionelle morgenspise. Både revne gulerødder og æbler smager himmelsk i grøden. Prøv en lækker opskrift på grød med gulerod.

Tip

Lav lidt ekstra råkost til aftensmaden, så du også har til havregrøden.

Grød med gulerod. Foto: Lene Samsø 

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler