Galt eller genialt? Gin og tonic laves nu af affald

Den er god nok - fremover kan din gin & tonic være lavet på affald. Og selvom det måske ikke lyder så appetitligt, skulle det angiveligt smage af den ægte vare.

Spild er et af de største problemer for den moderne fødevareproduktion, og virksomheder arbejder på højtryk for at finde nye måder at bidrage til bæredygtigheden på. Det kræver mange kreative – og til tider skæve – idéer, og netop sådan en idé har det aarhusianske destilleri Njord fået. Det skriver Ritzau.

Til dagligt har destilleriet Njord specialiseret sig i at lave bæredygtig gin, der er produceret på restprodukterne fra tonicsirup. Men ginproduktionen efterlader sig også flere liter affald i form af ginvand, som firmaet længe har haft en ambition om at transformere til tonicvand.

Fra affald til tonicvand

– Efter vi har destilleret gin, står vi med en grumset te-lignende væske, som består af vand, en smule alkohol, samt udkogte enebær, urter og blomster. En meget bitter, ikke særligt aromatisk omgang urtete, som man normalt bare smider ud, fortæller Jens Niklasson, smagsekspert hos Njord.

Det er en temmelig kompliceret proces at forvandle den grumsede væske fra ginproduktionen til velsmagende tonicvand. Derfor har Njord indledt et samarbejde med Aarhus Universitet for at få forskere og ingeniører med ekspertviden inden for gæringsprocesser til at hjælpe sig.

Med forskernes hjælp kan Njord derfor nu genanvende affaldsvæskerne i nye produkter, og har dermed skabt en cirkulær, bæredygtig produktion, der har ledt til to nye Njord-produkter; en tonicvand og en orangefarvet cocktail. 

Både Njord og forskerne på Aarhus Universitet håber på, at projekter som dette kan inspirere andre virksomheder til at genanvende sine affaldsprodukter, så det kommer forbrugeren til gode i stedet for at ende i skraldespanden.

Mest læste artikler