Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.
1. Pumpkin pot pie
4 personer
Du skal bruge
- 1 kg græskar i tern
(grå type, fx crown prince) - 400 g kyllingefilet
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 2 porrer
- Lidt smør og olie til stegning
- Stilke af frisk timian og rosmarin
- 1 l hvidvin
- ½ l grøntsagsbouillon
- ½ l madlavningsfløde
- Salt og peber
- 1 rulle butterdej
Sådan gør du
- Klargør græskarret, og skær det ud i mindre tern – ca. 1 x 1 x 1 cm. Kog dem møre i ca. 15 minutter.
- Skær kyllingen ud i mindre strimler, og kog dem i 15 minutter.
- Snit løg, hvidløg og porrer, og steg dem derefter møre i en gryde med lidt smør og olie. Bind timian og rosmarin til et bundt, og tilsæt det sammen med vin og bouillon. Lad det koge ved middel-høj varme, til det er svundet ind til halvdelen.
- Tilsæt fløden, og lad det simre ved svag varme i ca. 15-20 minutter. Fjern krydderurtebuketten, og smag til med salt og peber.
- Smør et ildfast fad, rul butterdejen ud, og skær kanter til siderne af fadet.
- Mos 2/3 af græskarret til en grov mos, og form det som en slags bund i fadet. Kom kylling og resten af græskarternene i fadet, og hæld saucen over.
- Brug den resterende dej som låg. Luk til, prik tre lufthuller i midten, og bag pien ved 200 grader i ca. 20 minutter, til dejen er sprød og gylden.
2. Græskarsnaps
Ca. 1,5 l
Du skal bruge
- 1 fl. vodka
- 1 fl. Brøndum-snaps
- 1 hokkaido
- 6 økologiske mandariner
- 300 g havtorn
- 2 dl blomsterhonning
Sådan gør du
- Rens græskarret for kerner, og skær det i mindre stykker; det må godt være lidt rustikt.
- Skær mandarinerne op, og behold endelig skallen på. Den giver citrussmag til snapsen.
- Læg mandariner, græskar og havtorn i et stort sylteglas. Husk at skolde glasset før brug. Hæld Brøndum, vodka og honning i, og ryst glasset, så honningen fordeler sig.
- Vend snapsen en gang om ugen – den kan sigtes efter ca. 3 uger.
Tropic thunder
1 drink
Du skal bruge
- 2 cl græskarsnaps
- 2 cl mørk rom
- 6 cl mandarinsaft
- 2 cl limesaft
- Frugtkød og saft fra
2 passionsfrugter - 1 æggehvide
- 1 dl isterninger
Sådan gør du
- Hæld halvdelen af isterningerne i glasset for at temperere det.
- Hæld alle ingredienser undtagen isterningerne i en shaker.
- Ryst shakeren forholdsvis hårdt. Når du kan mærke, at der begynder at komme et tryk i shakeren, åbnes den, og de resterende isterninger tilsættes. Luk shakeren til, og ryst den en sidste gang.
- Sigt massen, hæld isen fra glasset, og hæld drinken op.
3. Cheesecake
8 stykker
Du skal bruge
Bund
- 10 digestivekiks
- 50 g smeltet smør
- 2 tsk. allehånde
Fyld
- 200 g græskarmos (grå type, fx crown prince)
- 5 blade husblas
- 200 g flødeost
- 250 g cremefraiche
- 100 g sukker
- 1 vaniljestang
- ½ dl vand
Sådan gør du
- Blend kiksene til ‘sand’ i en foodprocessor.
- Bland smør og allehånde godt sammen med kiksene, pres det i en springform, ca. Ø 25 cm, og bag ved 200 grader i ca. 10 minutter. Lad bunden køle helt af.
- Klargør græskarret, bag det mørt, og kør det til mos. Vej 200 g af, og lad det køle af.
- Blød husblassen op i en skål med koldt vand.
- Bland græskarmos, flødeost, cremefraiche, sukker og vanilje sammen til en ensartet masse uden klumper.
- Bring vandet i kog, og vrid og smelt husblassen i det. Kom lidt af kageblandingen i husblassen for at temperere den, inden det hele vendes godt sammen. Hæld blandingen over den afkølede bund, og stil kagen på køl natten over.
Hvilke græskar skal du bruge?
Grå græskar
For eksempel crown prince, og butternutsquash. Højt tørstofindhold, salte og nøddeagtige i smagen, gode til bagning, stegning og mos.
Grønne græskar
For eksempel delica (grøn hokkaido) og sweet mama.
Højt sukkerindhold, velegnede til desserter og søde retter.
Orange græskar
For eksempel den nok mest kendte sort hokkaido samt speckled hound. Lavt tørstofindhold. Giver en lind puré, når de blendes.