Grøn efterårsopskrift: Brændende kærlighed med svampe og timian

Lad dig inspirere af efterårets grønne råvarer med denne lækre opskrift på brændende kærlighed med svampe og timian.

Twitter Print

I bogen ‘Grønt i front – i klimakøkkenet’ får du inspiration til, hvordan du kan være mere klimavenlig i køkkenet. Du får tips til alt fra madspild, opbevaring, rester, sæson, friland og dyrkning.

Opskrifterne i kogebogen er baseret på enkle, veldokumenterede klimaråd, så du kan lave mad med god samvittighed. Alle 60 opskrifter i bogen er lavet til en travl hverdag, hvor både enkelhed, smag og sundhed er vigtig.

Bogens forfatter er Ditte Ingemann, der er madskribent, opskriftudvikler og fotograf. Bogen udgives af Samvirke for Strandberg Publishing og udkommer den 6. november.

Denne opskrift på brændende kærlighed er beregnet til 4 personer.

Det skal du bruge:

Mos

  • 1 kg kartofler, for eksempel Bintje eller Estima, der er gode til mos

  • 1/2 dl rapsolie

  • 1 dl mælk, gerne sødmælk

  • salt

Kærlighed

  • 125 g svampe

  • 2 rødløg

  • 4 fed hvidløg

  • 400 g persillerødder

  • 4 spsk. rapsolie

  • 1 tsk. salt

  • peber

  • 1 tsk. tørret timian

  • 1 spsk. balsamico

Tilbehør

  • purløg eller persille

  • syltede rødbeder

  • rugbrød

Sådan gør du:

  1. Skræl kartoflerne, og skær dem i grove stykker. Kom dem i en gryde med vand, så det dækker kartoflerne, og lad dem koge møre i cirka 20 minutter – husk at bruge usaltet vand.

  2. Hæld vandet fra, men gem en smule af vandet. Tilsæt olie og mælk til kartoflerne og mos med et piskeris eller en kartoffelmoser. Smag til med salt, og juster med en smule kogevand, hvis du ønsker en mindre fast konsistens.

  3. Rens svampene. Skær eller riv dem i mindre stykker. Pil og hak rødløg og hvidløg fint- Skræl persillerødderne, og skær dem i små tern. Rist svampene på en tør, varm pande i 2 minutter. Skru ned for varmen og tilsæt rødløg, hvidløg og 2 spsk. rapsolie og steg blandingen i 4-5 minutter. Hæld blandingen i en skål, og stil det til side til senere.

  4. Varm 2 spsk. rapsolie op i panden, og svits ternene af persillerødder deri. Krydr med salt og peber, og svits ternene i 8-10 minutter, eller til de er møre. De må gerne tage farve. Når ternene er ved at blive møre, tilsættes timian, balsamico og svampeblandingen. Varm det hele godt igennem og smag til.

  5. Læg de stegte svampe og persillerødder på toppen af mosen. Kværn gerne mere peber ud over retten. Server med hakket purløg eller persille, syltede rødbeder og ristet rugbrød.

Svampejagt

Hvis du selv går på svampejagt, er det oplagt at du kaster dig over denne opskrift. Alternativt kan du købe svampene til retten. Du kan med fordel vælge at mikse forskellige typer svampe såsom portobello, østershatte, Karl Johan, kejserhatte og champignoner.


Bogen ‘Grønt i front – i klimakøkkenet’ med grønne opskrifter til den travle hverdag.

Velbekomme!

Twitter Print

Mest læste artikler